Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podpora predlogu, ki odpira pot makedonskemu pogajanju z EU

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 07. 2022 / 08:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2022 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podpora predlogu, ki odpira pot makedonskemu pogajanju z EU
FOTO: Twitter

Podpora predlogu, ki odpira pot makedonskemu pogajanju z EU

Makedonski parlament je včeraj podprl francoski kompromisni predlog, ki naj bi odpravil bolgarsko blokado pristopnih pogajanj makedonske vlade z EU. V Bruslju pozdravljajo to odločitev, medvladna konferenca pa je napovedana že za torek.

Kompromisni predlog med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije "na enaki ravni z drugimi narodi" ter določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov. Za predlog je glasovalo 68 poslancev, proti ni bil nihče. Opozicija, ki mu nasprotuje, je med glasovanjem zapustila dvorano, poročanje makedonske tiskovne agencije MIA povzela STA.

»Pozdravljamo vas z odprtimi rokami«

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odzivu na glasovanje v sobranju na Twitterju zapisal, da odločitev »utira pot medvladni konferenci s Severno Makedonijo, ki bo prihodnji teden«. Po njegovih besedah gre za bistven korak za Severno Makedonijo in Evropsko unijo. »Pozdravljamo vas z odprtimi rokami,« je še dodal.

»To je bila zgodovinska priložnost in izkoristili ste jo,« pa meni predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenem prepričanju gre za velik korak Severne Makedonije na poti v evropsko prihodnost. »To je bila zgodovinska priložnost. In zgrabili ste jo.«

Zadovoljstvo Kovačevskega, v opoziciji razočarani

Makedonski premier Dimitar Kovačevski je poslancem čestital in se jim zahvalil in dodal, da »končno po 17 letih začenjamo proces pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.«


Vodja konservativne opozicije Hristijan Mickoski pa je medtem sobotno odločitev označil za sramoto in izdajo nacionalnih interesov. Napovedal je nadaljevanje boja. »Če bomo enotni, bomo zmagali,« je povedal na novinarski konferenci v Skopju.


Nalaganje
Nazaj na vrh