Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Pogajanja z Rimom so na mrtvi točki’

Objava: 04. 07. 2012 / 09:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Pogajanja z Rimom so na mrtvi točki’

Po mnenju vrhovnega predstojnika bratovščine sv. Pija X., Bernarda Fellaya, se je Vatikan vrnil ‘na izhodišče’.

Vrhovni predstojnik lefebvrovske bratovščine sv. Pija X. ocenjuje, da so pogajanja o teološki spravi z Vatikanom dosegla ‘mrtvo točko’. Rim se je po številnih razpravah, predlogih in izmenjavi dopisov nazadnje ‘vrnil na izhodišče’, je Bernard Fellay dejal minuli konec tedna v svojem nagovoru med bogoslužjem v matični hiši bratovščine v švicarskem mestu Econe. Vernikom pravzaprav nič ni bilo pojasnjeno o trenutnem stanju, resnica pa je, da tudi ‘ni bilo kaj večjega za povedati’.

Fellay je ponovno prikazal sliko nasprotujoče si rimske Cerkve, v kateri ‘nekateri vlečejo, da bi vse hitreje potovali po poti napredka’, drugi pa, nasprotno, želijo ‘popravljati napake’. Bratovščina sv. Pija se je znašla na sredini, ‘kot namiznoteniška žogica, po kateri lahko udriha ves svet’. V tem težkem času je potrebna molitev vernikov, kajti ‘hudič je na vseh straneh spuščen z verige’, meni vrhovni predstojnik lefebvrovcev. Tudi če ‘pod Rimom’ trenutno izkušajo trpljenje, to ne sme ‘zmanjšati ljubezni do Rima’.

V zapisu, ki je bil označen kot ‘zaupen’, je glavni tajnik bratovščine, Christian Thouvenot, pred kratkim pojasnil, da različice spravnega dokumenta, ki jo je nazadnje predložil Vatikan, bratovščina ne more podpisati. Generalni kapitelj bratovščine, ki zaseda v začetku julija, bo o dokumentu in o celotnem dogajanju še temeljito razpravljal.

V primeru sprave naj bi Vatikan bratovščini po lastnih navedbah dodelil status osebne prelature, neposredno papežu podrejene organizacijske strukture, ki je trenutno primerljiva z Opus Dei.

V Rimu pa so za razburjenje poskrbele nedavne Fellayeve izjave, da Rim od bratovščine zahteva nič več in nič manj kot sprejetje celotnega drugega vatikanskega cerkvenega zbora. V Vatikanu so pojasnili, da je sprejetje celotnega nauka katoliške Cerkve bil in ostaja temelj za konec razkola med Rimom in lefebvrijanci.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh