Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogled z novomeške stolnice na Trško goro, Gorjance in širšo okolico

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 06. 2022 / 16:12
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 16:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogled z novomeške stolnice na Trško goro, Gorjance in širšo okolico
Novo pridobitev so s prerezom traku odprli direktor zavoda Novo mesto Aleš Makovac, novomeški škof dr. Andrej Saje in župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. FOTO: FB MO Novo mesto

Pogled z novomeške stolnice na Trško goro, Gorjance in širšo okolico

V Novem mestu so danes odprli razgledno ploščad v zvoniku stolne cerkve sv. Nikolaja. Pogled z razgledne ploščadi ponuja prekrasne razglede na Trško goro, Gorjance s Trdinovim vrhom, mestno jedro ter Marof in širšo okolico.

Do razgledišča na višini 24 metrov vodi 126 notranjih stopnic, kar štirje zvonovi na vrhu nove razgledne ploščadi pa pričajo o bogati dediščini najstarejše cerkvene stavbe v Novem mestu, so sporočili z novomeške občine. Naložbo v vrednosti skoraj 270.000 evrov z davkom je financirala občina.

FOTO: FB MO Novo mesto

Obogatitev turistične ponudbe

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je ob odprtju razgledne ploščadi dejal, da bo to obogatilo novomeško turistično ponudbo in obiskovalcem ponudilo izjemne poglede po novomeški okolici. »Gre za pomembno podporno turistično atrakcijo, ki smiselno nadgrajuje prenovljeno mestno jedro. Prepričan sem, da bomo Novomeščani svojim gostom ponosno razkazovali lično urejeno notranjost in razglede kapiteljskega zvonika.«

Pogled na Gorjance z razgledne ploščadi. FOTO: FB MO Novo mesto

Cerkev sv. Nikolaja na Kapitlju iz 15. stoletja je kulturni spomenik lokalnega pomena in stoji na lokaciji, ki je tudi sicer bogata z raznovrstnimi kulturnimi spomeniki. Cerkev je eden od bolj prepoznavnih simbolov Novega mesta in je zaradi tega še posebej dragocena.

Blagoslov novomeškega škofa Sajeta

Novo pridobitev je blagoslovil novomeški škof Andrej Saje, ki je ob tem izpostavil: »Prenova notranjosti zvonika stolne cerkve sv. Nikolaja in ureditev razgledne ploščadi bosta obiskovalcem zvonika omogočili pogled na naše lepo mesto in njegovo okolico. S tem naš mogočni zvonik sporoča dvoje: najprej s svojo pojavnostjo pogled človeka usmerja k Bogu, z razgledom pa nam pokaže na čudovito stvarstvo, ki ga bomo lahko opazovali. Želim, da melodija zvonov in pogled na čudovito stvarstvo bogatita dušo in naše medsebojne odnose.«

Novomeški škof Andrej Saje. FOTO: FB MO Novo mesto

Posegi skrbno načrtovani

Vodja novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Dušan Štepec je ob odprtju poudaril, da si ves čas prizadevajo, da so posegi na novomeški stolnici zaradi njene izjemne spomeniške vrednosti skrbno načrtovani in jih »načrtujejo skrbno in previdno z namenom ohranjanja avtentičnosti spomenika, reverzibilnost posegov in kompatibilnost vgrajenih materialov. Tako je tudi umestitev novih stopnic in ureditev razgledne ploščadi na zvoniku stolne cerkve v skladu s konservatorsko doktrino«.

Občani Novega mesta bodo lahko razgledišče do konca avgusta obiskali po simbolični ceni en evro.

Nakup vstopnic tudi prek spleta

Kot so še sporočili z novomeške občine, je razgledna ploščad od danes odprta za širšo javnost, obiskovalci pa si lahko vstopnice zagotovijo prek spletne prodaje ali na TIC Novo mesto na Glavnem trgu in na blagajni Kulturnega centra Novo mesto, pozneje pa se jim bodo pridružile še druge lokacije. Ob nakupu v TIC in v KCJT za Novomeščane do konca avgusta velja promocijska cena.

Nalaganje
Nazaj na vrh