Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razgledna ploščad na prenovljenem zvoniku kranjske cerkve [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 09. 2021 / 18:10
Oznake: Župnija
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 18:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razgledna ploščad na prenovljenem zvoniku kranjske cerkve [FOTO]
Novo kranjsko pridobitev so odprli župnik Župnije Kranj dr. Andrej Naglič, župan Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. FOTO: Janez Porenta

Razgledna ploščad na prenovljenem zvoniku kranjske cerkve [FOTO]

Za župnijsko cerkev sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Kranju je letošnje leto zares intenzivno. Januarja je z vladnim odlokom postala kulturni spomenik državnega pomena, od kulturnega praznika dalje pa ima cerkev na vrhu zvonika »Glockenspiel« ali melodično zvonovje, ko vsak dan ob določeni uri deset malih bronastih zvonov zaigra sakralne in posvetne melodije.

Toda to še ni vse. Z današnjim dnem je Kranj dobil novo razgledno točko v starem mestnem jedru: razgledno ploščad na cerkvenem zvoniku, ki se dviga 40 metrov nad mestom in ponuja veličasten pogled na mesto in okolico. Do njega vodi 163 stopnic, vmesni podesti pa so kot nalašč za kratek oddih.

Z zvonika se odpira lep razgled na kranjsko mestno jedro in okolico. FOTO: Janez Porenta

Cena vstopnice 6 €

Prvi obiskovalci se bodo na razgledno ploščad povzpeli jutri, cena vstopnice je 6 evrov na osebo ali 4 evre za družine in skupine nad pet oseb. Ogled bo ob upoštevanju navodil in ukrepov NIJZ možen ob vnaprejšnjem nakupu vstopnic v TIC Kranjska hiša. »Že marsikje po svetu je takšna praksa, da vstopnico kupiš v turističnem uradu in si nato sam ogledaš turistično ali cerkveno znamenitost. Pričakujemo korekten odnos obiskovalcev,« je prepričan kranjski župan Matjaž Rakovec.

Do vrha je treba prehoditi 163 stopnic. FOTO: Janez Porenta

Skupaj do velike pridobitve

»Nova razgledna točka bo atrakcija, ki bo navduševala Kranjčane in druge obiskovalce Kranja, domače in tuje turiste. Hvaležen sem župniku Andreju Nagliču, v zadnjem času je bilo storjenih veliko premikov, zelo dobro je sodelovanje med Občino in Župnijo ter tudi med Župnijo in Zavodom za turizem in kulturo. Skupaj smo prišli do te velike pridobitve. Koronavirus nas je za hip prizemljil, a smo zavihali rokave, izkoristili ta čas in ustvarili pomembno zgodbo,« je dodal župan.

Župnik dr. Andrej Naglič: Dela so res intenzivno potekala zadnjega pol leta, začelo pa se je že konec leta 2019, ko so se pokvarili zvonovi in cerkvena stolpna ura. Morali smo pristopiti k sanaciji in odkrili, da je konstrukcija slaba, da imajo zvonovi pretežka kladiva, da je strelovod v slabem stanju. FOTO: Janez Porenta

Sodelovanje Občine in Župnije

Kot je poudaril tudi župnik Župnije Kranj dr. Andrej Naglič, so se odločili za zanimiv pristop, kako dati zvonik na razpolago javnosti – za sodelovanje Občine in Župnije: »Mi se ukvarjamo z versko dejavnostjo in pastoralo, Občina – predvsem Zavod za turizem in kulturo – pa je strokovnjak na svojem področju in je prav, da predstavi lepote zvonika širši domači in tuji javnosti ter povabi kar najširši krog k ogledu spomenika državnega pomena.«

Pogled z nove razgledne ploščadi. FOTO: Janez Porenta

Cerkev dobila priznanje, ki ji gre

Spomnimo: januarja letos je vlada župnijsko cerkev sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Kranju z odlokom razglasila za kulturni spomenik državnega pomena z izjemnim kulturnim pomenom za Slovenijo, »s čimer je cerkev dobila priznanje, ki ji gre,« je prepričan dr. Andrej Naglič.

Iz zvonika odzvanjajo sakralne in posvetne melodije. FOTO: Janez Porenta

Stoletna pivska steklenica in časopis iz leta 1933

Cerkev je poznogotska lepotica iz 15. stoletja in predstavlja veduto mesta Kranj, ki je znan po njej, zdaj ji je mesto dodalo še drugo vsebino. Med intenzivno prenovo zvonika, ki je trajala dobrega pol leta, so našli dve zanimivi stvari: sto let staro pivsko steklenico in časopis z dne 3. avgusta 1933.

Že konec leta 2019

»Dela so res intenzivno potekala zadnjega pol leta, začelo pa se je že konec leta 2019, ko so se pokvarili zvonovi in cerkvena stolpna ura. Morali smo pristopiti k sanaciji in odkrili, da je konstrukcija slaba, da imajo zvonovi pretežka kladiva, da je strelovod v slabem stanju. Takrat smo se spomnili predlogov meščanov, vaščanov, okoličanov, da bi radi šli na zvonik, in zdaj smo hkrati s sanacijo cerkve in zvonika omogočili, da je lahko odprt tudi za turistični obisk,« je razkril dr. Andrej Naglič.

Med intenzivno prenovo zvonika, ki je trajala dobrega pol leta, so našli dve zanimivi stvari: sto let staro pivsko steklenico in časopis z dne 3. avgusta 1933. FOTO: Janez Porenta

Župnijo je prenova stala 300.000 €

Prenova ni bila majhen finančni zalogaj, Župnijo Kranj je stala okrog 300.000 evrov. »Zmogli smo jo, ker smo pred leti od države dobili vrnjena denacionalizacijska sredstva, ki smo jih vložili v ohranjanje tega državnega, kulturnega in sakralnega spomenika tudi za prihodnje generacije,« je še pojasnil kranjski župnik.

Cerkev sv. Kancijana in tovarišev mučencev je poznogotska lepotica iz 15. stoletja. FOTO: Janez Porenta

Tudi doživetje zvonov in srednjeveških zidov

Kot poudarja, pa vzpon na zvonik ni zgolj doživetje razgleda na staro mestno jedro in okolico, temveč tudi doživetje zvonov in 600 let starih srednjeveških zidov; ni zgolj nek pogled, temveč širša zgodba in dogodivščina. Še marsikaj pa bo možno nadgrajevati, saj je bila doslej opravljena predvsem obnova zunanjosti, z letošnjim oktobrom pa bodo začeli obnavljati tudi zunanjost, saj razpada tudi kamen na zunanjosti zvonika. Ta obnova bo trajala približno leto dni, vključno z balkoni na razgledni ploščadi.

Župan Matjaž Rakovec: Hvaležen sem župniku Andreju Nagliču, v zadnjem času je bilo storjenih veliko premikov, zelo dobro je sodelovanje med Občino in Župnijo ter tudi med Župnijo in Zavodom za turizem in kulturo. FOTO: Janez Porenta

Sakralni in kulturni spomenik

»Vesel sem, da ima cerkev sv. Kancijana tako kot na začetku, ko je bila cerkev meščanov – meščani so jo zgradili in bila jim je na razpolago –, to poslanstvo še vedno. Najprej kot sakralni spomenik, v katerem se redno opravljajo molitve, in nato tudi kot kulturni spomenik in kot taka na razpolago širši javnosti. Tako se seznanjamo z dediščino, zakladom naših prednikov, jo ohranjamo in sredstva, ki jih pridobimo s turističnim obiskom, spet vložimo v obnovo tega spomenika,« dodaja dr. Andrej Naglič.

Razgledna ploščad se dviga 40 metrov nad mestom. FOTO: Janez Porenta

Kam seže pogled?

Prva cerkev v Kranju je bila zgrajena že v 6. stoletju, na ostankih so potem zgradili to cerkev, poudari lokalna turistična vodnica Ana Brovč in za konec še opiše, kam sega pogled z razgledne ploščadi: »Na katero koli stran pogledate, boste videli precej daleč. Vidite vse Alpe, tudi začetek Julijskih, nam pa Šmarjetna gora zakriva Triglav. Lepo vidite mestne ulice, Sorško polje tja do Škofje Loke in Ljubljane, na drugi strani proti Brniku in Kamniku, pa na gorenjsko stran …«

FOTO: Janez Porenta

Nalaganje
Nazaj na vrh