Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovor z izdelovalcem jaslic

Za vas piše:
Danijel Bezek
Objava: 02. 12. 2020 / 09:04
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2020 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogovor z izdelovalcem jaslic

Pogovor z izdelovalcem jaslic

Jože Žlaus je izdelovalec in zbiratelj jaslic.

Ene izmed jaslic, ki jih ustvaril umetnik Jože Žlaus. FOTO: Jože Potrpin.


Naš sogovornik Jože Žlaus živi v naselju Globoče. V svoji hiši ima galerijo in z veliko ljubeznijo pokaže, kaj vse ima tam shranjeno: od starih inštrumentov, knjig, božičnih razglednic, jaslic, silhuet … Jože ni samo zbiratelj, je tudi likovnik in grafik, pisec, glasbenik in prevajalec iz češčine ter izdelovalec jaslic.

Na mednarodni razstavi »100 jaslic v Vatikanu« leta 2018 so vaše jaslice predstavljale Slovenijo. Ali nam lahko poveste kaj več o teh jaslicah?

Gre za lesene jaslice, ki sem jih izdelal iz votlega vrbovega panja, ki je bil že namenjen za predelavo v sekance, kurjavo za centralno. Takoj se mi je porodila ideja, da bi lahko iz tega »ničvrednega« lesa naredil nekaj lepega. Potrebno je bilo nekaj žaganja in čiščenja, nato pa oblikovanje z dletom.

Dodal sem še stilizirane figurice svete družine in tako so nastale jaslice, ki imajo zame veliko simbolno vrednost. Vse skupaj spominja na komet, ki tako kot pred dva tisoč leti prinaša zgodbo Jezusovega rojstva. Jaslice so nastale v nekaj dneh, ideja o izdelavi je pa dozorevala v meni več kot dve leti.

V vaši zbirki jaslic posebno mesto zavzemajo papirnate jaslice, kajne?

Pred približno desetimi leti sem brskal po starih knjigah. V eni sem našel stare in še ne razrezane papirnate jaslice, ki jih je leta 1964 izdala Zadruga katoliških duhovnikov v Ljubljani. Nad njimi sem bil navdušen, zato sem začel iskati in zbirati papirnate jaslice od voščilnic pa vse do miniaturnih papirnatih jaslic.

Potem sem po naključju na Češkem odkril papirnate jaslice akademskega slikarja Jiržija Škopka. Prevzele so me in sem zavzeto začel iskati in zbirati njegove jaslice. Raziskal sem njegov bogat jaslični opus. Odkril sem, da je do smrti leta 2018 izdelal 24 različnih papirnatih jaslic z motivi iz češkega meščanskega in podeželskega življenja. Moja želja je, da bi uspel zbrati vseh 24 njegovih papirnatih jaslic. Trenutno jih imam 14.

Z ženo Jelko sta člana Društva ljubiteljev jaslic Slovenije. Vaša želje je, da bi v okviru društva zaživela sekcija izdelovalcev mehanskih jaslic. Kakšne jaslice so to?

Rad iščem nove izzive, zato rad posegam v izdelovanje nekonvencionalnih jaslic. Med temi so tudi »gibljive« jaslice, ki so privlačne predvsem za otroške oči. Pred petimi leti sem za prvi Božični Vojnik izdelal gibljive jaslice, ki v spremljavi avtorske glasbe na svojstven način pričarajo božično vzdušje. Ne čudi, da pritegnejo veliko pozornost. Obiskovalci se radi ob njih ustavijo in prisluhnejo melodični vojniški božični himni.

Širša javnost vas pozna kot enega od začetnikov Božičnega Vojnika. Kdaj se je porodila zamisel, kako ste začeli in kakšne načrte imate?

Res je, sem eden od začetnikov razstave jaslic v Vojniku. Ne smem pozabiti bivšega župana Bena Podergajsa, ki je pred petimi leti zbral zbiralce in izdelovalce jaslic. Njegovo zamisel o razstavi jaslic smo podprli in tudi aktivno pristopili k uresničevanju tega, kar danes poznamo kot Božični Vojnik. Začetki so bili skromni. Iz leta v leto pa se je predstavitev jaslic izboljševala tako po številu kot kvaliteti.

Danes je to ena največjih razstav jaslic v Sloveniji, ki je v naši občini povezala društva, zavode in posameznike, ki ob podpori TD Vojnik, župnije, Katoliškega društva Ivan Šopar in Občine Vojnik postavijo jaslice v treh ulicah, v Jernejevem domu in v cerkvi sv. Jerneja.

Veseli nas, da vsako leto število razstavljavcev narašča, in ugotavljamo, da je v naši deželici pod Alpami veliko odličnih mojstrov, ki izdelujejo jaslice, in veliko zbiralcev, ki zbirajo jaslice iz Slovenije in tujine.

Kaj vam osebno pomeni Božič? Kaj izdelava in postavljanje jaslic?

Vedno me presunejo mir, ljubezen in prijateljstvo, ki so vtkani v božični čas. Jasličarji pa to skrivnost podoživljamo še na poseben način. Bralcem želim sporočiti, naj se božična zgodba dotakne čim več ljudi in pripomore k temu, da bo svet bogatejši za mir, ljubezen in sožitje med ljudmi in narodi.


Celoten intervju je bil objavljen v novi izdaji revije Jaslice za leto 2020. Revijo lahko prelistate TUKAJ.

Oglejte si še:
- Ponudba jaslic v naših knjigarnah


Nalaganje
Nazaj na vrh