Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogreb Gorbačova: vrste žalujočih se poslavljajo od zadnjega sovjetskega voditelja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 09. 2022 / 08:47
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2022 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogreb Gorbačova: vrste žalujočih se poslavljajo od zadnjega sovjetskega voditelja
Mihail Gorbačov leta 1989. FOTO: Wikipedia

Pogreb Gorbačova: vrste žalujočih se poslavljajo od zadnjega sovjetskega voditelja

V Moskvi se žalujoči že od zgodnjih jutranjih ur poslavljajo od Mihaila Gorbačova, zadnjega sovjetskega voditelja, ki je na miren način zaključil hladno vojno.

Pred današnjim pogrebom se je pred krsto oblikovala dolga vrsta ljudi. Gorbačov je umrl minuli torek v starosti 91 let.

Ruski predsednik Vladimir Putin se pogreba zaradi natrpanega delovnega urnika ne bo udeležil, so po navedbah britanske mreže BBC sporočili iz Kremlja. Svetovna javnost to na splošno razume kot neodobravanje človeka, ki je kot politični voditelj podpiral razpad nekdanje Sovjetske zveze. Putin je namreč razpad ZSSR nekoč označil za »največjo geopolitično katastrofo stoletja«.

Zunaj Rusije so Mihaila Gorbačova zelo spoštovali.

Gorbačov je po prevzemu oblasti leta 1985 uvedel številne drzne reforme in ZSSR odprl svetu, vendar mu ni uspelo preprečiti razpada zveze leta 1991 in številni Rusi ga krivijo za obdobje nemirov, ki je temu sledilo.

Zunaj Rusije so Mihaila Gorbačova zelo spoštovali: glavni tajnik ZN Antonio Guterres je dejal, da je »spremenil tok zgodovine«, predsednik ZDA Joe Biden pa ga je označil za »redkega voditelja«.

V Moskvi vrste žalujočih že od zgodnjih jutranjih ur

Vrste žalujočih pred moskovskim Domom sindikatov, kjer do pogreba počivajo posmrtni ostanki Gorbačova, so se začele zbirati že pred odprtjem poslopja; tam se je javnost lahko poslovila tudi od nekaterih drugih sovjetskih voditeljev, med drugim Vladimirja Lenina, Josipa Stalina in Leonida Brežnjeva. Gorbačova bodo popoldne pokopali na največjem moskovskem pokopališču Novodeviči, kjer počivajo številni ugledni Rusi. Pokopan bo ob svoji ženi Raisi, ki je leta 1999 umrla za levkemijo.

Ruski predsednik Putin se pogreba nekdanjega sovjetskega voditelja »zaradi natrpanega delovnega urnika« ne bo udeležil.

Predsednik Putin je po smrti nekdanjega voditelja izrazil »najgloblje sožalje« in izjavil, da je imel Mihail Gorbačov »velik vpliv na potek zgodovine«. »Globoko je razumel, da so reforme nujne, prizadeval si je ponuditi svoje rešitve za nujne probleme,« so bile besede ruskega predsednika, ki je v četrtek osebno položil cvetje h Gorbačovovi krsti.

Mihail Gorbačov v Palači Združenih narodov. FOTO: Twitter

Brez interesa za počastitev Gorbačovove zapuščine

Današnja žalna slovesnost pa ne bo državni pogreb, kar je znamenje, da sedanje vodstvo Kremlja nima pretiranega interesa za počastitev Gorbačovove zapuščine, poroča BBC. Znano je namreč, da so bili odnosi med Putinom in Gorbačovom precej napeti: nazadnje naj bi se srečala leta 2006.

Bolnišnica v Moskvi, kjer je Gorbačov v torek umrl, vzroka smrti javnosti ni razkrila.

Še nedavno naj bi bil Gorbačov izrazil svoje nezadovoljstvo nad rusko invazijo v Ukrajini, čeprav je leta 2014 podprl priključitev ukrajinskega polotoka Krim. Po navedbah Kremlja bodo na pogrebu kljub temu »sestavine državnega pogreba«, vključno s častno stražo.

Bolnišnica v Moskvi, kjer je Gorbačov v torek umrl, je v kratki izjavi sporočila, da je trpel zaradi dolge in hude bolezni, vzroka smrti pa javnosti ni razkrila.

Orban se bo udeležil pogreba Gorbačova

Današnjega pogreba v Moskvi se bo po navedbah STA udeležil predsednik madžarske vlade Viktor Orban. Zaradi vzajemnih sankcij med Zahodom in Moskvo se pogreba sicer ne bo udeležil noben drug zahodni voditelj, na žalni slovesnosti pa bodo navzoči veleposlaniki in diplomati nekaterih zahodnih držav.

Nalaganje
Nazaj na vrh