Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 31. 08. 2022 / 09:00
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2022 / 06:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov
Gorbačov v Palači ZN. FOTO: Twitter

Umrl je zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov

V 92. letu starosti je umrl zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Ta je na zahodu znan kot tisti, ki je pripeljal do konca obdobje hladne vojne. Nekoliko drugačne spomine pa imajo danes nanj v Rusiji, saj ga smatrajo kot voditelja, ki je odgovoren za razpad Sovjetske zveze.

Na Gorbačova so se včeraj in danes spomnili številni svetovni voditelji. Generalni sekretar ZN António Guterres pa je o njem dejal, da je "spremenil tok zgodovine".

"Mihail Gorbačov je bil enkraten državnik," je na družbenem omrežju Twitter še zapisal Guterres. "Svet je izgubil visokega globalnega voditelja, predanega multilateralista in neumornega zagovornika miru."


Sožalje izrazili številni svetovni voditelji

Sožalje ob Gorbačovovi smrti je izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Nanj pa se je spomnil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki ga je označil za "redkega voditelja" in pohvalil kot edinstvenega politika, ki je imel domišljijo, da vidi, da je sredi napetosti hladne vojne mogoča tudi drugačna prihodnost.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa ga je pohvalila kot, "zaupanja vrednega in spoštovanega voditelja" , ki je "odprl pot svobodni Evropi". 


Pahor: Gorbačov je bil velika zgodovinska osebnost

Slovenski predsednik Borut Pahor je ob smrti nekdanjega sovjetskega voditelja zapisal: "Slovenci se bomo Mihaila Gorbačova spominjali kot velike zgodovinske osebnosti, ki je razumela klic svojega časa za končanje hladne vojne, demokratični preporod ter evropsko združevanje in sodelovanje, katerega suveren del smo bili tudi mi."

Putin izgubil enega redkih kritikov

V svetovnih medijih danes lahko spremljamo številne analize Gorbačovovega obdobja na čelu partije. To je namreč izjemno pomembno tudi za Slovenijo, saj je prav razpad Sovjetske zveze odprl pot razpadu Jugoslavije. Gorbačov je namreč že pred osamosvojitvijo Slovenije slovenski delegaciji, ki je bila na obisku v Moskvi povedal, da bo Sovjetska zveza razpadla in da ne bodo ovirali slovenskih načrtov. Ob močni in nereformirani sovjetski zvezi bi bila namreč takšna odločitev nemogoča, saj bi jo ta ščitila kot svoj interesni prostor.

Dejstvo je tudi, da je bil Gorbačov eden redkih voditeljev, ki je lahko javno kritiziral sedanjega ruskega predsednika Vladimirja Putina brez strahu, da bi se mu kaj zgodilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh