Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogreb v Logatcu

Jože Dežman
Za vas piše:
Jože Dežman
Objava: 02. 07. 2020 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogreb v Logatcu

Pogreb v Logatcu

Kdo so nesrečniki, umorjeni v apnenici? Kje so posmrtni ostanki tistih, ki jih iščejo družine?

Foto: arhiv Družine


V petek, 3. julija 2020, bo ob 18. uri v Dolnjem Logatcu pogreb 12 umorjenih, katerih posmrtni ostanki so bili izkopani v apnenici v Zakovškem gozdu pri Zaplani.

6. junija 1991 so si raziskovalci Inštituta za sodno medicino, preiskovalni sodnik, tožilec in policisti ogledali prikrito morišče in grobišče v opuščeni apnenici v Zakovškem gozdu pri Zaplani. Posmrtne ostanke umorjenih so izkopali 26. septembra 1991. Gre za dvanajst moških, starih med 20 in 50 let. Zvezani so bili z rdečo telefonsko žico, ustreljeni v glavo. Verjeten datum umora je 21. junij 1945.

Domačini so verjeli, da vedo, kdo so umorjeni.

Republika Slovenija ni zmogla toliko odločenosti, da bi vzpostavila učinkovit sistem identificiranja posmrtnih ostankov iz prikritih morišč in grobišč. V zvezi s tem sva z dr. Jožetom Balažicem pisala oblastem že leta 2008. Po vstopu v rov sv. Barbare so slovenske oblasti preprosto zmrznile. O identifikacijah smo se začeli znova pogovarjati šele po sprejetju Zakona o prikritih grobiščih in pokopu žrtev. O tem sva s Pavlom Jamnikom pisala v Slovenskem času leta 2016, Peter Sušnik pa v Zavezi leta 2019 (tudi v priponkah spodaj). Trenutno identifikacije opravlja forenzični laboratorij slovenske policije.

Dežman in Jamnik SČ 2016.pdfDežman in Jamnik SČ 2016.pdf Sušnik_DNK.docxSušnik_DNK.docx

V vmesnem času so se družine, ki so domnevale, da so bili njihovi sorodniki umorjeni v apnenici v Zakovškem gozdu, same naročile identifikacijo. Rezultat je bil zanje porazen. Nihče od tam umorjenih ni bil identificiran kot njihov sorodnik. Kdo so umorjeni, kje so njihovi svojci?

Ta primer nazorno kaže, da je stabilen in trajen sistem identificiranja eden od pogojev, ki jih je Republika Slovenija dolžna zagotoviti, če hoče uveljaviti osnovne standarde tranzicijske pravičnosti. Zato je bil vzpostavljen depo vzorcev za identifikacijo v Škofji Loki, za katerega skrbi policijski forenzični laboratorij.

Kdo so nesrečniki, ki so bili umorjeni v apnenici? Kje so posmrtni ostanki tistih, ki jih iščejo njihove družine? Kdo je izvršil ta zločin in kdo ga je prikrival?

To so vprašanja, na katera demokratična in pravna država odgovarja. Republika Slovenija ob vseh zapletih, ki smo jim priča pri odkrivanju resnice o najhujših zločinih vseh časov na slovenskih tleh, to vendarle počne.

Naj umorjeni iz apnenice v Zakovškem gozdu počivajo v miru.

*Avtor prispevka dr. Jože Dežman je predsednik Komisije Vlade RS ta reševanje vprašanj prikritih grobišč.*

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh