Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogrebne slovesnosti za škofa Metoda Piriha

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 03. 2021 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogrebne slovesnosti za škofa Metoda Piriha

Pogrebne slovesnosti za škofa Metoda Piriha

Pokojnika so pokopali na obletnico imenovanja za koprskega škofa, na praznik Gospodovega oznanjenja.

Kot pastir in voditelj Božjega ljudstva je škof Metod vztrajno zbiral družino svoje črede in posvečal svojo skrb tudi manj vernim in oddaljenim. FOTO: Tatjana Splichal



Pokojnega škofa koprske škofije Metoda Piriha so pokopali na obletnico imenovanja za koprskega škofa, na praznik Gospodovega oznanjenja, 25. marca. Pogrebna maša je bila v Logu pri Vipavi.

Ob 8.45 so pokojnega koprskega škofa Metoda Piriha pripeljali pred cerkev Marije Tolažnice v Logu pri Vipavi.

Dekanijski duhovniki so ga prinesli v cerkev in ob 9. uri darovali mašo.

Od 10. ure dalje je bila možnost individualnega poklona in slovesa od pokojnega škofa.

Odlikoval se je po jasnosti v izražanju, po odločnosti in doslednosti

Ob 16. uri je bila pogrebna maša, ki jo je daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak ob navzočnosti apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speicha.

Škof Bizjak je v pridigi poudaril, da je škof Metod Pirih vsa leta svojega škofovanja vestno in z vsem srcem opravljal vse tri službe Cerkvi: učiteljsko in pastirsko in posvečevalno. Odlikoval se je po jasnosti v izražanju, po odločnosti in doslednosti, po modrosti in zaupanju.

Naštel je najbolj vidne sadove njegove učiteljske službe. To so Škofijske pastoralne smernice za prenovo škofije (1996) in ustrezen delež pri Plenarnem zboru Cerkve na Slovenskem (2002), pa tudi številni govori in pogovori ter članki in razprave o resnicah in skrivnostih cerkvenega leta, o vsebini zakramentov in obredov, o poslanstvu Cerkve in duhovnikov ter vernikov, o vrednosti in dostojanstvu človeške osebe, družine in družbe, o vrednosti dela in počitka, umetnosti in tehnike, o bratskem sožitju med narodi.

S svojim delom je v njegovem času začel tudi Radio Ognjišče, najprej v studiu v Kopru. Ta oblika oznanjevanja je v pastorali posebnega pomena. Veliko laikov sodeluje v katehezi, še več pa jih je v župnijskih pastoralnih in gospodarskih svetih in pri Karitas, ki so v njegovem času nastale skoraj po vsej škofiji.

Metod Pirih (pogreb - nagovori).docMetod Pirih (pogreb - nagovori).doc

Svojo skrb je posvečal tudi manj vernim in oddaljenim

Kot pastir in voditelj Božjega ljudstva je škof Metod vztrajno zbiral družino svoje črede in posvečal svojo skrb tudi manj vernim in oddaljenim. S posebno ljubeznijo je vedno spremljal vse duhovnike in bogoslovce, veliko mislil nanje in zanje molil ter se jih spominjal za godove in rojstne dneve.

Sad njegove ljubeče skrbi za mladino in njeno vzgojo je ustanovitev in gradnja škofijske gimnazije in dijaškega doma v Vipavi. Ustanovil je župniji Hrpelje-Kozina in Koper-Sveti Marko. Preuredil je nekaj dekanij, 24 vikariatov pa je preimenoval v podružnice in jih pridružil različnim župnijam.

Prenovil je škofijsko hišo v Kopru, za bolne in ostarele duhovnike je pridobil in uredil prijazen dom v Cvetlični ulici v Šempetru. Znan je kot reden obiskovalec domov za starejše in velik prijatelj obstoječih skupnosti zasvojenih.

Vsako župnijo koprske škofije je kor ordinarij obiskal po večkrat in vsako podružnico vsaj enkrat. Več let je bil odgovoren za Slovence po svetu in je obiskal številne rojake po vseh celinah. Trudil se je za dobre odnose s pastirji in našimi rojaki v zamejstvu.


Pogrebno mašo je daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak. FOTO: Tatjana Splichal


Posvetil je 59 duhovnikov

Petkrat je z drugimi slovenskimi škofi romal ad limina – na grobove apostolov. Leta 1990 se je udeležil škofovske sinode v Rimu, katere sad je bila spodbuda Dal vam bom pastirjev (1992).

Leta 1996, ko je sveti oče obiskal Slovenijo, ga je škof Metod sprejel in spremljal med mladimi v Postojni.

V času njegovega škofovanja smo slavili 1400-letnico starodavne koprske škofije (1999) in 25-letnico obnovljene in povečane sedanje koprske škofije (2002). Leta 2000 je na njegovo prošnjo koprska škofija dobila pomožnega škofa, leta 2004 pa Nova Gorica konkatedralo.

Kot posvečevalec in glavni delivec Božjih skrivnosti je škof Metod predsedoval vsem glavnim slovesnostim in vodil vse škofovske obrede v stolnici in po župnijah. Posvetil je 59 duhovnikov.

Potrjeval je pri birmi dolge vrste mladih, spovedoval ter delil sveto rešnje telo v stolnici in po župnijah, mazilil bolnike na romanjih in shodih. Posvetil je nekaj novih cerkva in več oltarjev, blagoslovil je veliko prenovljenih cerkva in kapel, novih orgel in zvonov ter druge cerkvene opreme.

Po njegovih rokah je celotna škofija prejela številne milosti

Kljub dolgotrajni sladkorni bolezni (od leta 1986) je v svoji službi in pri apostolskem poslanstvu vztrajal do leta 2012.

Po njegovih rokah je celotna škofija prejela številne milosti, zato je škof Metod mirno govoril z apostolom Pavlom: »Vedno se za vas zahvaljujem svojemu Bogu za Božjo milost, ki vam je bila dana v Jezusu Kristusu, kajti v njem ste vsestransko obogateli v vsej besedi in v vsem spoznanju. Pričevanje o Kristusu se je namreč med vami utrdilo, tako da vi, ki pričakujete razodetja našega Gospoda Jezusa Kristusa, ne pogrešate nobene milosti« (1 Kor 1,4-7).

Med tremi službami, ki jih je opravljal, to je učiteljsko in pastirsko ter posvečevalno, mu je gotovo bila najbolj pri srcu posvečevalna.

Na vse obrede se je skrbno pripravljal ter jih opravljal zvesto in natančno.

Leta 2012 je škofijo izročil svojemu nasledniku in se preselil v Dijaški dom v Vipavo, kjer je še skoraj celo desetletje ostal izredno živahen in dejaven. Z največjim veseljem je navezoval stike z dijaki in se rad pogovarjal z njimi, izven hiše pa je svoje pastoralne ter škofovske dejavnosti nadaljeval po župnijah na Vipavskem in po vsej škofiji, po vsej naši deželi in po vsem svetu. Do konca svojega življenja je ostal tudi član SŠK in zvesto opravljal zaupane mu naloge.


Nagovor apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji Jean-Marie Speicha. FOTO: Tatjana Splichal


»Rad se spominjam njegovega nasmeha in pogovorov z njim«

Nuncij Jean-Marie Speich je izrazil svoje sožalje vernikom in sorodnikom. Dejal je, da se je škof Pirih po svojem duhovniškem in škofovskem življenju vrnil k Očetu.

»Izkusil je mnogo veselja in tudi mnogo trpljenja. Rad se spominjam srečanja z njim, njegovega nasmeha in pogovorov z njim. V zadnjem času je bil zelo bolan. Imel je srečo, da je svoj prehod opravil med dvema lepima praznikoma, sv. Jožefom in Gospodovim oznanjenjem.

Zvest svoji službi diakona, duhovnika in škofa je skušal biti do kraja zvest v svoji službi. Sprejemal je svoje življenjske naloge in je upal v življenje, ki bo prišlo.«

Besedi prijatelj je dal polno veljavo

V imenu duhovnikov koprske škofije se je od škofa Piriha poslovil dr. Rafko Valenčič, ki je dejal, da je prijateljstvo, ki ga je škof Pirih doživljal v druženju s Kristusom, odkrival duhovnikom in bogoslovcem, sodelavcem ter laikom.

»Kako sicer drugače razumeti Tvoje besede, ki si jih namenjal svojim duhovnikom na veliki četrtek, ob neposrednih srečanjih in praznikih, ob osebnih godovih in praznikih. Dobri pastir pozna svoje ovce in one poznajo njega. Ti si nas poznal, ker si nas spremljal z ljubeznijo in naklonjenostjo, razumevanjem in sočutjem. Pa ne samo duhovnike – tudi vernike, s katerimi si se tako rad srečeval. Poznal si njihova imena, veselje in bremena.

Kot dobri pastir si jih poznal ne samo po obrazil, zapisih v računalniških datotekah, ampak po stremljenjih, hrepenenjih in prizadevanjih njihovih src in duš.«


V imenu duhovnikov koprske škofije se je od škofa Piriha poslovil dr. Rafko Valenčič. FOTO: Tatjana Splichal


»Velik Bog lonaj izrekam v imenu vseh mladih«

V imenu Malega semenišča in Škofijske gimnazije v Vipavi je spregovoril ravnatelj Vladimir Anžel, ki je spomnil, da je škof Pirih k nebeškemu očetu odšel točno 55 dni pred pretečenimi 30 leti, odkar je 17. maja 1991 s sprejetim odlokom ustanovil Škofijsko gimnazijo Vipava. Tri leta kasneje je ustanovili še Dijaški dom Škofijske gimnazije. »V imenu vseh zaposlenih, ki smo šli skozi ti ustanovi, se vam zahvaljujem za pogum, ki ste ga pokazali z ustanovitvijo teh ustanov, zahvaljujem se vam za drznost in vztrajnost pri postavitvi novih prostorov gimnazije ter prenovitvi prostorov Malega semenišča za potrebe Dijaškega doma. Še bolj pa se vam zahvaljujem za skrb za te ustanove, za ljudi, ki tukaj so ali še delamo, za spremljanje, spodbude, zanimanje in molitve.«

Velik Bog lonaj je izrekel v imenu vseh mladih, »ki so tudi ali predvsem po vaši zaslugi imeli možnost svoja viharna srednješolska leta preživeti v urejenem, s krščanskimi vrednotami prežetem okolju, deležni mnogih, tudi vaših blagoslovov. Cela množica primorske mladine, pa tudi od drugod.«

Somaševali so tudi drugi slovenski škofje

Somaševali so tudi drugi slovenski škofje, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, novomeški škof Andrej Glavan in murskosoboški škof dr. Peter Štumpf.

Izmed laikov so bili maši lahko navzoči samo sorodniki pokojnega škofa Metoda.

Mašo so neposredno prenašali na Radiu Ognjišče v radijskem programu in tudi v video obliki na spletni strani in Facebook profilu.


Škofa Metoda Piriha so prepeljali na Sveto Goro, kjer so ga pokopali v grobnici za glavnim oltarjem božjepotne Marijine cerkve. FOTO: Tatjana Splichal


Škofa Piriha so pokopali v grobnico na svetogorski baziliki

Po maši so škofa Metoda Piriha prepeljali na Sveto Goro, kjer so ga, na njegovo željo, pokopali v grobnici za glavnim oltarjem božjepotne Marijine bazilike.

Pokop je potekal v najožjem krogu škofa, njegovega spremstva in domačih pokojnega škofa.

Pokojni škof Metod je v svoji oporoki zapisal: »Namesto vencev darujte v namen, ki ga določi škofija.« Določena sta dva namena, in sicer za skupnost dijaškega doma ŠGV v Vipavi, kjer je škof Metod rad in z veseljem preživel leta upokojitve ter za maše za nove duhovne poklice in za svetost duhovnikov, kar je bilo škofu Metodu zelo pri srcu.

»Duhovniki in bogoslovci ste bili moja posebna skrb.«

V duhovni oporoki je zapisal: »Duhovniki in bogoslovci ste bili moja posebna skrb.« Svoj dar v spomin na škofa Metoda lahko darujete z nakazilom na TRR in sicer:

Za skupnost dijaškega doma: TRR SI56 0400 1004 7452 195 (Škofijska gimnazija Vipava, Goriška cesta 29, Vipava) z obveznim sklicem SI00 29105; namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za DD«.

Za maše: SI56 1010 0003 5676 886 (Škofija Koper, trg Brolo 11, Koper) z obveznim sklicem SI00 23321; namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za sv. maše«.

Ko bodo epidemiološke razmere dopuščale, bo na Sveti gori maša za pokojnega škofa Metoda, h kateri bo povabljeno škofijsko občestvo.

Nagovori med pogrebno mašo so v priponki.

Metod Pirih (pogreb - nagovori).docMetod Pirih (pogreb - nagovori).doc

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh