Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ta konec tedna: pohodi, romanje bolnikov, državna proslava, diakonsko posvečenje …

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 06. 2023 / 11:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2023 / 14:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ta konec tedna: pohodi, romanje bolnikov, državna proslava, diakonsko posvečenje …
Srečanje slovenskih misijonarjev v domovini leta 2021 v Ljubljani. Letošnje bo v Črensovcih. FOTO: Tatjana Splichal

Ta konec tedna: pohodi, romanje bolnikov, državna proslava, diakonsko posvečenje …

Ta konec tedna se bo po vsej Sloveniji v počastitev dneva državnosti, ki ga praznujemo v nedeljo, 25. junija, zvrstila množica dogodkov. Pred nami je državna proslava ob rojstnem dnevu Slovenije, naši misijonarji se vračajo v domovino na letno srečanje, učenci in dijaki so zaključili šolsko leto, soboto in nedeljo bodo zaznamovala številna romanja ter svete maše in še bi lahko naštevali.

V preglednem članku smo zbrali nekaj dogodkov in srečanj, ki so namenjeni različnim generacijam. Morda se boste katerega od njih udeležili tudi vi.

24-urna molitev za novomašnike in nove duhovne poklice ter zahvalno nočno romanje

V petek, 23. junija, v mariborski župnijski in stolni cerkvi, ob 19. uri začenjajo 24-urno molitev za novomašnike in nove duhovne poklice. V soboto, 24. junija, ob 18. uri, pa bo izpred župnijske cerkve sv. Marije – Marijinega rojstva zahvalno nočno peš romanje na Ptujsko Goro.

Nočno peš romanje mladih in narodno romanje bolnikov

V noči na soboto se bodo mladi peš odpravili na romanje na Brezje. Start bo pred Škofijsko klasično gimnazijo (Ljubljana – Šentvid, Štula 23) ob 21. uri. V soboto, 24. junija, ob 7. uri, bo pred baziliko Marije Pomagaj sveta maša.

V soboto, 24. junija, pa bo na Brezjah tudi 55. narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših. Po molitvi rožnega venca in petju bo ob 10. uri romarska sveta maša. Somaševanje bo vodil novomeški škof in predsednik SŠK dr. Andrej Saje. Ob 13.30 bodo še večernice s petimi litanijami.

Po Baragovi poti

V soboto, 24. junija, bo v Trebnjem, od župnijske cerkve (izpred Baragovega spomenika) pohod po Baragovi poti, mimo gradu do Vrhtrebnjega, Dobrniča, kjer je bil krščen, Male vasi, kjer je rojstna hiša in nazaj do Trebnjega.

Letno srečanje misijonarjev v domovini

Črensovci bodo letos gostili letno srečanje misijonarjev v domovini. To bo potekalo pred župnijsko cerkvijo Povišanja sv. Križa. Ob 10. uri bo sveta maša, ki jo bo vodil soboški škof dr. Peter Štumpf. Zatem sledijo srečanje s škofom in predstavnikom zunanjega ministrstva Andrejem Šterom ter kosilo in druženje.

Državna proslava ob dnevu državnosti

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo v soboto, 24. junija, ob 21.15 državna proslava ob obletnici slovenske državnosti. Slavnostna govornica bo predsednica države dr. Nataša Pirc Musar. Proslavo bo možno spremljati v neposrednem prenosu na TV SLO 1.

Pohod po Slomškovi romarski poti 

Ob dnevu državnosti bo v nedeljo, 25. junija, pohod po Slomškovi romarski poti na Frankolovo. Izhodiščni točki pohoda do Frankolovega sta dve (ob 6. in 8. uri), zaključna slovesnost pa bo na Frankolovem ob 14.30, kjer bodo kulturni program, sveta maša za domovino in pogostitev, za katero bo poskrbela Občina Vojnik.

Spominska maša v Šentjoštu

V Šentjoštu nad Horjulom bo v nedeljo, 25. junija, ob 10. uri, v Župniji Janeza Evangelista, v spomin na upor proti komunističnemu nasilju in ob 80. obletnici ustanovitve domobranske postojanke v Šentjoštu, spominska sveta maša. Somaševanje bo vodil dr. Jože Plut, župnik v Poljanah nad Škofjo Loko. Po maši bo kulturni program in podelitev Ehrlichovih medalj in priznanj. Slavnostni govornik bo direktor Družine Tone Rode.

Festival družin na Vrhniki 

Ob praznovanju dneva državnosti bo v športnem parku na Vrhniki potekal 16. Festival družin. Obeta se pestro dogajanje. Na sporedu je koncert za otroke in mlade s Trkajem, med 15. uro in 17.30 bodo na voljo različne delavnice, ob 15.30 bo terapevt in vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli predaval staršem, ob 17.30 bo organiziran sprehod na Sveto Trojico, ob 18. uri sledi maša za domovino, ob 20. uri slovesnost ob dnevu državnosti, ob 21.30 pa še zabava s Kvatropirci.

Blagoslov v Bruslju

Slovesno bo tudi zunaj slovenskih meja. V Bruslju bodo v nedeljo, 25. junija popoldne, blagoslovili in odprli prenovljen Slovenski pastoralni center. Poleg tega bo tudi sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Diakonsko posvečenje

V Mirnu, v župnijski cerkvi sv. Jurija, bo koprski škof Jurij Bizjak v nedeljo, 25. junija, ob 16. uri, posvetil v diakona Mela Kovica.

Kupi v trgovini

Živeti hočemo v suvereni državi slovenskega naroda
Družbena vprašanja
25,04€
Nalaganje
Nazaj na vrh