Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pojasnilo varuhinje pravic gledalcev RTV: Neposrednega prenosa maše z Brezij ni bilo zaradi težav, ki jih je povzročil premik ure

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 11. 2023 / 07:49
Oznake: Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2023 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pojasnilo varuhinje pravic gledalcev RTV: Neposrednega prenosa maše z Brezij ni bilo zaradi težav, ki jih je povzročil premik ure
FOTO: Spletna stran marija.si

Pojasnilo varuhinje pravic gledalcev RTV: Neposrednega prenosa maše z Brezij ni bilo zaradi težav, ki jih je povzročil premik ure

Potem ko TV Slovenija dve nedelji v oktobru zaradi tehničnih težav ni neposredno prenašala bogoslužja z Brezij, se je programska svetnica RTV SLO dr. Klaudija Sedar, ki zastopa registrirane verske skupnosti v državi, zaradi tega pritožila varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev ter uporabnikov programskih vsebin RTV Slovenija Marici Uršič Zupan.

Programska svetnica dr. Klaudija Sedar nam je poslala odgovor Uršič Zupanove, v katerem ta programski svetnici odgovarja, da neposrednega prenosa bogoslužja z Brezij v nedeljskem dopoldanskem terminu “ni prišlo zaradi neusklajenosti produkcijskega sistema in sistema za predvajanje po premiku ure na zimski čas”.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev ter uporabnikov programskih vsebin RTV Slovenija Marica Uršič Zupan je Sedarjevi glede tega vprašanja posredovala tudi celotno pojasnilo vodje službe Programsko načrtovanje, koordinacija in predvajanje TV programov Mihele Vrbec. Njen odgovor v nadaljevanju objavljamo v celoti:


Pojasnilo Mihaele Vrbec, vodje službe Programsko načrtovanje, koordinacija in predvajanje TV programov:

»Televizija Slovenija ob nedeljah redno predvaja prenose bogoslužij iz katoliških cerkva.

V nedeljo, 29. oktobra 2023, ob 10.30 na TV SLO 1, je bilo planirano nedeljsko bogoslužje iz slovenskega narodnega svetišča Marija Pomagaj na Brezjah, vendar zaradi tehničnih težav bogoslužja ni bilo mogoče predvajati. Razlog je predvsem tehnične narave, v prehodu iz poletnega na zimski čas in posledično premika ure v noči iz sobote, 28. oktobra, na nedeljo, 29. oktobra. Programska oprema, produkcijski sistem in sistem za predvajanje se samodejno niso posodobili in povezali, zato je bila potrebna dodatna konfiguracija, administratorski poseg sistema. Kljub posnetemu bogoslužju in trudu vseh sodelavcev posnetka nedeljskega bogoslužja žal nismo uspeli predvajati, za kar se gledalcem iskreno opravičujemo. 

Gledalce smo o tehničnih težavah obvestili v terminu rednega predvajanja nedeljskega bogoslužja in se jim zahvalili razumevanje.

Televizijska ekipa je nedeljsko bogoslužje z Brezij posnela, posnetek je na ogled na povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/prenos-bogosluzij/174997329

V skladu z veljavnim programsko-produkcijskim načrtom za leto 2023 so nedeljska bogoslužja na Televiziji Slovenija na sporedu vsako nedeljo ob 10.30. Programska in produkcijska ekipa je zavezana k temu, da program realizira v skladu z načrtom predvajanja, vendar občasno neposredni prenos privede do nepredvidenih tehničnih zapletov in nepravilnosti pri predvajanju. V zadnjem času žal nismo predvajali nedeljskega bogoslužja dvakrat, in sicer v nedeljo, 15. oktobra, in v nedeljo, 29. oktobra. Tehnični težavi med seboj nista povezani, prvo bogoslužje ni bilo predvajano zaradi nepravilnosti pri zunanjem izvajalcu, drugo zaradi nepovezanosti sistemov, in sicer zaradi urnega prehoda iz poletnega na zimski čas.

Programski in produkcijski sodelavci Televizije Slovenija se bomo še naprej trudili, da do tehničnih težav ne bo prihajalo oziroma da bo v čim manjši meri vplivalo na programske vsebine. 

Gledalcem se ponovno opravičujemo in jih prosimo za razumevanje.«


Kako bo s prenosi v letu 2024? 

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev ter uporabnikov programskih vsebin RTV Slovenija Marica Uršič Zupan je v odgovoru programski svetnici Klaudiji Sedar povedala še, da je “24. oktobra pripravljavcem Programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 (PPN) poslala Priporočila, med katerimi sem zapisala tudi: »Ohraniti prenose bogoslužja vsako nedeljo, pomembni so za starejše, bolne in invalide.« S priporočili bom seznanila tudi Svet RTV Slovenija, ko bo obravnaval PPN 2024,” je še zagotovila Uršič Zupanova.

Nalaganje
Nazaj na vrh