Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pokazal si mi pot v Ars, jaz ti jo bom do nebes«

Objava: 04. 08. 2020 / 12:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2020 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pokazal si mi pot v Ars, jaz ti jo bom do nebes«

»Pokazal si mi pot v Ars, jaz ti jo bom do nebes«

Obhajamo god. sv. Janeza Marije Vianeja, zavetnika in vzornika duhovnikov.

Na današnji obhajamo god zavetnika duhovnikov, Janeza Marije Vianeja, znanega kot arškega župnika, ki je bil izjemen spovednik in strog pridigar. Umrl je na današnji dan pred 161 leti.

Ljubezen do Boga in Marije

Janez Marija Vianej se je rodil 8. maja 1786 v francoski vasici Dardilly blizu Lyona. Odraščal je v kmečki družini, njegovo otroštvo pa je bilo zaznamovano z vdanostjo in ljubeznijo do svojih staršev. Mati mu je že kot otroku vcepila ljubezen do Boga.

Kot deček je skupaj s sestrico pasel živino, na paši pa je najraje moli in tudi druge otroke spodbujal k molitvi. Kadar mu je kmečko delo postalo pretežko, je predse postavil kipec Božje Matere in delal dalje iz ljubezni do nje.

Prvo obhajilo prejel na skednju

Na njegovo formacijo je imela močan vpliv francoska revolucija ter posledično zapiranje cerkva in preganjanje duhovnikov. Janez je prvo sveto spoved opravil skrivoma, v domači hiši ob vznožju velike ure, dve leti kasneje pa je na skednju, kjer so duhovniki skrivoma obhajali sveto mašo, prejel prvo sveto obhajilo.

Da bo sledil Božjemu klicu, se je odločil pri sedemnajstih letih, pri dvajsetih letih pa ga je duhovnik Abbott Balley začel pripravljati na duhovništvo. Posvečenje je prejel leta 1815 in najprej opravljal službo kaplana pri svojem vzgojitelju in dobrotniku Balleyu, po njegovi smrti pa je bil prestavljen v Ars.

Romanje v Ars

Ars je bila župnija, ki je štela komaj 230 duš. Bila je versko zelo zanemarjena, mlačna in razbrzdana. Janez se je v Ars odpravil peš in ko se je bližal vasi, se zaradi goste megle na poti ni znašel. Mimoidočega dečka, pastirja je vprašal za pot in ko ga je ta usmeril, se mu je zahvalil z besedami: »Pokazal si mi pot v Ars, jaz ti bom pokazal pot v nebo.« Na tem mestu danes stoji spomenik v spomin na to srečanje.

Dolge vrste pred spovednico

Janez Marija Vianej v Arsu s svojimi pridigami, molitvijo in načinom življenja v župljanih ponovno prebudil vero. Glas o njegovi svetosti se je širil, kar je v Ars privabilo številne romarje, ki so prihajali od vsepovsod, da bi se pri njem spovedali. Pred njegovo spovednico so se vile dolge vrste, sam pa je v njej vsak dan prebil po dvanajst do šestnajst ur.

V Arsu je Janez župnikov 41 let, v tem času obnovil župnišče in cerkev. Njegova največja skrb je bila zveličanje duš. Njegovi nauki in pridige govorijo predvsem o božji dobroti in usmiljenju.

Duhovnik, ki se je v ljubezni popolnoma daroval Bogu, svojim župljanom in romarjem, je umrl 4. avgusta 1859. Na njegovem pogrebu se je zbralo nad tristo duhovnikov in več kot 6.000 vernikov.

Zavetnik dušnih pastirjev

Papež Pij X. ga je 8. januarja 1905 razglasil za blaženega, papež Pij XI. pa ga je leta 1925 prištel med svetnike. Štiri leta kasneje je bil razglašen za vzornika in zavetnika dušnih pastirjev vsega vesoljstva. Danes Ars letno obišče 450.000 romarjev.

Preberite tudi:
- Sveti Janez Marija Vianney
- Sv. Janez Marija Vianej, zavetnik vseh duhovnikov

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh