Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pol milijona državljanov EU podpisalo peticijo za boljše preprečevanje spolnih zlorab otrok

Objava: 06. 12. 2023 / 12:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2023 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pol milijona državljanov EU podpisalo peticijo za boljše preprečevanje spolnih zlorab otrok
Varstvo otrok ne sme biti šibkejše od pravice do zasebnosti, poudarjajo. FOTO: Social Justice Iniciative

Pol milijona državljanov EU podpisalo peticijo za boljše preprečevanje spolnih zlorab otrok

Več kot 540 tisoč državljanov Evropske unije je podpisalo peticijo v podporo predlagani zakonodaji za preprečevanje spolnih zlorab otrok in boj proti tem zlorabam ter za okrepitev prizadevanj v podporo žrtvam. Peticijo so v sredo, 6. decembra, predali evropskim institucijam.

Leta 2022 je bilo 32 milijonov prijav domnevnega spolnega izkoriščanja otrok na spletu, od tega več kot 1,5 milijona v EU, in skrb zbujajoče je, da je Evropa postala osrednje središče za distribucijo in trgovino s fotografijami, ki prikazujejo zlorabe. To se mora spremeniti in predlagana zakonodaja Evropske unije ima moč, da to stori. 

Med skrbniki peticije je tudi slovenski duhovnik p. Tomaž Mikuš. FOTO: Social Justice Iniciative

Več kot pol milijona državljanov poziva k strogi zakonodaji 

Vseevropsko peticijo so sprožile žrtve zlorab iz vseh držav EU in 40 partnerskih organizacij za otrokove pravice pod vodstvom pobude Justice Initiative, programa Fundacije Guida Flurija, da bi izrazile podporo javnosti Evropske unije za večjo zaščito otrok pred spolno zlorabo. V zadnjih šestih mesecih jim je uspelo zbrati podpise iz vseh držav članic EU – od Španije do Nemčije, od Grčije do Romunije, od Finske do Švedske in drugih. 

Varnost otrok nad pravico do zasebnosti

Poudarjajo, da mora zakonodaja dati prednost koristim otrok in hkrati iskati ravnotežje z zasebnostjo, vendar postavljanje zasebnosti uporabnikov nad vse druge temeljne pravice, vključno z varstvom otrok, izdaja vrednote EU. Kot je izjavil Guido Fluri, predsednik Justice Initiative: "Vrednote, na katerih temelji Evropa, vključujejo spoštovanje človekovega dostojanstva, svobode in enakosti, pravno državo in spoštovanje človekovih pravic. Zato se sprašujemo: Kaj je vredno? Ali te vrednote ne veljajo tudi na spletu, kjer so pravice otrok vsak dan brutalno kršene?" 

Učinkovita zakonodaja je ključna tudi za zaščito slovenskih otrok 

Slovenska policija je v obdobju od 2018 do 2022 obravnavala 763 kaznivih dejanj po 176. členu Kazenskega zakonika (ki sankcionira prikazovanje, izdelavo, posest in posredovanje posnetkov spolne narave) s 535 identificiranimi žrtvami med otroci. Preiskave so po navedbah policije iz leta v leto bolj kompleksne in zahtevne, saj storilci uporabljajo vrsto orodij in aplikacij za zakritje sledi. Pri prijavni točki za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok Spletno oko opozarjajo, da je sprejetje celovite in učinkovite evropske zakonodaje na tem področju ključno tudi za zaščito slovenskih otrok. Potrebno je prepoznati odgovornost družbenih omrežij za ukrepanje proti primerom spolnega izkoriščanja na njihovih platformah in poiskati sistemske rešitve za naraščajoča tveganja na tem področju. 

Nalaganje
Nazaj na vrh