Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poletna Praznična znova navdihuje

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 03. 06. 2020 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2020 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poletna Praznična znova navdihuje

Poletna Praznična znova navdihuje

Poletna Praznična je posvečena navdihujočim slovenskim krajem in ljudem. Prelistajte jo na naši spletni strani!
Poletna številka prenovljene revije Praznična prihaja na prodajne police pred dnevom državnosti in je posvečena navdihujočim slovenskim krajem in ljudem. »Gledano v celoti imamo na kaj biti ponosni,« je v intervjuju povedala Rosvita Pesek, priljubljena televizijska voditeljica in doktorica zgodovine, s katero smo se pogovarjali o 30-letni poti naše države.

Naše korenine pa seveda segajo veliko dlje v preteklost. Ob najdaljšem dnevu v letu pišemo o kresu in kresni noči ter številnih kresnih navadah, s katerimi so si naši predniki želeli izprositi varstvo doma in polja ter pomagati soncu, da ne bi omagalo pri oddajanju svetlobe in toplote. Pišemo tudi o Planinskem vestniku, najstarejši slovenski reviji, ki še vedno izhaja: in to že 125 let.

Čeprav bo letošnje poletje najbrž nekoliko drugačno, nam sonca, upajmo, ne bo manjkalo. V poletni Praznični smo za vas pripravili zanimive predloge za izlete po Sloveniji, pa idejo, kako si s krasnim pogrinjkom pričarati morje na domačem vrtu, in predloge za ureditev čudovitega zeliščnega vrta. Razmišljamo tudi o naši samooskrbnosti, ki je pri krompirju trenutno vse prej kot dobra.

Obiskali smo čarobno idrijsko hribovje in Sašo Černalogar Mrak, ki je na 300 let stari domačiji svojih prednikov ustvarila posestvo Na kupčku. Tu si podajajo roke ljubezen do tradicionalnih znanj in sodobno življenje. Ogledali smo si Kovačijo Krmelj v Logu nad Škofjo Loko, eno redkih še preostalih rokodelskih delavnic pri nas, kjer delajo še po starodavnih metodah. Kujejo najrazličnejše orodje, včasih pa tudi srečo. Pot smo zaključili z romantičnim kulinaričnim izletom v Goriška brda; Nejka in Uroš Klinec vabita na Plešivo z okusno hrano, odličnimi vini in izbrano umetnostjo.

Če so vas že dobro zasrbele pete, je morda pravi čas, da se podate na slovensko Jakobovo pot: peš ali s kolesom. Zakonca Bojana in Jože Kogovšek, ki sta lepo romarsko pot prekolesarila, pravita, da je to krasna priložnost, da se poglobiš vase, se zahvališ za vse prejeto in okrepiš medsebojno sočutje.

Na pomembnost sočutja, tako do sebe kot do drugih, v težkih trenutkih, kakršen je bil minuli čas koronavirusa, nas je spomnil tudi družinski terapevt Miha Ruparčič. Čas karantene je njegova družina preživela skupaj z babico in od tega sobivanja odnesla veliko lepega.

Veliko lepega branja vas torej čaka v poletni Praznični. Dobite jo v vseh knjigarnah Družine, v romarskem uradu Brezje in v večjih trgovskih centrih ter kioskih s časopisi.

Naročite jo lahko tudi po telefonu 01/360-28-28 ali e-pošti: narocila@druzina.si.



Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh