Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Policijski vozni park bogatejši za 56 vozil

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 11. 2021 / 08:53
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Policijski vozni park bogatejši za 56 vozil
Nova vozila Slovenske policije. FOTO: MNZ

Policijski vozni park bogatejši za 56 vozil

Slovenska policija je dobila v uporabo 41 specialnih patruljnih vozil, deset civilnih specialnih hibridnih vozil in pet specialnih patruljnih terenskih vozil.

Vsa vozila so dobavili v dogovorjenem roku, kar je v letošnjem, za avtomobilsko industrijo izredno težavnem letu, velik uspeh, je ob predaji vozil, ki je potekala v Tacnu v Ljubljani, povedal notranji minister Aleš Hojs.

Vozila na hibridni pogon bodo prispevala k čistejšemu okolju

Namestnik generalnega direktorja Danijel Žibret je povedal, da Policija zadnja štiri leta kontinuirano opremlja in posodablja ter veliko vlaga, tudi v obsežen vozni park, ki je zelo raznolik. »V petek smo ponosno prevzeli štiri nova, visoko zmogljiva vozila, ki jih bo uporabljala avtocestna policija. Trenutno pa stojimo pred 56 vozili, ki so večinoma namenjena patruljiranju, torej za vsakodnevno delo policijskih enot po vsej Sloveniji, medtem ko bomo civilna vozila uporabljali kot spremljevalna vozila ob varovanih dogodkih, kakršno je trenutno predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije.« Ob tem je dodal, da pri nabavi vozil niso bile upoštevane le potrebe policije, pač pa tudi potrebe narave. »Med temi vozili so zato tudi vozila na hibridni pogon, ki bodo v strjenih naseljih med drugim zmanjšala zvočno onesnaževanje.«

Vozila med najbolj potrebnimi policijski orodji

Notranji minister Aleš Hojs je ob tem izpostavil, da je bil letos povečan vpis v Policijsko akademijo. »Če smo v preteklih letih v policiste lahko usposobili tam nekje do 120 policistov, bomo ob 50-odstotnem povečanju vpisa v naslednjih letih to številko lahko podvojili. Po drugi strani smo se zavedali, da je treba sredstva nameniti za osebno opremo in zaščito ter za vse tisto, kar pri svojem delu potrebujejo. Vozila so gotovo ena od tistih najbolj potrebnih orodij, ki jih pri svojem delu uporabljajo.«

 Predaja ključev med ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom in namestnikom generalnega direktorja policije Danijela Žibreta. FOTO: MNZ

Skupaj 56 novih vozil, od tega deset v najemu

Kot so zapisali na Generalni policijski upravi, so policisti dobili v uporabo 31 specialnih patruljnih vozil Toyota Corolla Hibrid, deset civilnih specialnih vozil Toyota RAV4 Hibrid in pet specialnih patruljnih terenskih vozil Toyota Landcruiser. Deset specialnih patruljnih vozil Toyota Corolla Hibrid pa so dobili v operativni najem.

Civilna specialna vozila Toyota RAV4 Hibrid je policija že uspešno uporabila v času največjih dogodkov ob predsedovanju. Sedaj so vozila v fazi testiranja tudi v drugih enotah policije in njenih podpornih služb.

Pred nakupom novih vozil povprečna starost vozil v policiji slabih 7 let

Policija je imela na začetku novembra 2021 za opravljanje svojega dela na voljo 2615 prevoznih sredstev, od tega 86,7 odstotka v lasti in 13,3 odstotka v najemu. Povprečna starost prevoznih sredstev policije je 6,8 leta, najvišjo povprečno starost dosegajo motorna kolesa in kombinirana vozila.

 


Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh