Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Politična »upokojitev« beloruskega nadškofa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 06. 2021 / 10:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2021 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Politična »upokojitev« beloruskega nadškofa

Politična »upokojitev« beloruskega nadškofa

Nadškof Artemij je javno kritiziral poneverbe na lanskih volitvah.

Beloruski verniki med bogoslužjem v pravoslavni cerkvi FOTO: Vatican Media

Ruska pravoslavna cerkev je s položaja umaknila nadškofa v Belorusiji, ki je kritičen do tamkajšnjega političnega režima. Vodilno delovno telo v Moskvi, sveti sinod, je nadškofa v Grodnem in Volkovisku, 69-letnega Artemija, upokojilo »iz zdravstvenih razlogov«, kot so v teh dneh sporočili iz Moskve in Minska. S tem naj bi ugodili prošnji beloruskega eksarhata. Pravoslavna cerkev v Belorusiji ima določeno mero samostojnosti, vendar pripada Moskovskemu patriarhatu, kjer sprejemajo vse najpomembnejše odločitve.

Nadškof Artemij je lani poleti odločno obsodil poneverbe na predsedniških volitvah v prid beloruskega oblastnika Aleksandra Lukašenke. Cerkev ne sme biti brezbrižna, je takrat dejal nadškof v Grodnem. Po njegovih besedah bi morali pristojni »za vse poneverbe, za storjeno prevaro skesano pasti na kolena«. Za njegovega začasnega naslednika je cerkveno vodstvo določilo škofa v Slutsku in Soligorsku, 40-letnega Antoniusa. Njegovo škofijo bo v vmesnem obdobju upravljal metropolit Venjamin, voditelj Pravoslavne cerkve v Belorusiji.

Oblast ne dopušča nikakršne kritike režima

Novembra lani se je Pravoslavna cerkev v Belorusiji ločila od svojega dolgoletnega vodje informacijskega oddelka, višjega duhovnika Sergeja Lepina, potem ko se je predsednik Lukašenka javno pritožil nad duhovnikovimi do režima kritičnimi izjavami na njegovem zasebnem Facebook profilu. Lepin je potožil, da so varnostne sile uničile zasebno spominsko obeležje za človeka, ki so ga očitno umorili člani beloruske policije. »Zakaj to satanistično teptanje sveč in ikon,« se je spraševal duhovnik. Lukašenka je zato zahteval, da je treba proti cerkvenemu dostojanstveniku ukrepati, in glavno državno tožilstvo mu je izdalo opomin.

Presenetljiv tudi odstop metropolita Pavla

Pravoslavna cerkev je novembra prejela dopis beloruskih oblasti, v katerem so njene predstavnike posvarili pred morebitnimi kritikami režima. Metropolit Venjamin je posledično pisal nadškofu Artemiju, kot je poročal informacijski portal belsat s sklicevanjem na ruskega blogerja in publicista Andrja Kurajeva. Očitno pa je bilo treba ukrepati še odločneje.

Že lani poleti je presenetljivo odstopil dotedanji voditelj Pravoslavne cerkve v Belorusiji, metropolit Pavel. Sveti sinod Ruske pravoslavne cerkve je nato jeseni za njegovega naslednika izvolil Venjamina, dotlej škofa v Borisovu in Marini Gorki.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh