Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljaki množično romajo v Čenstahovo

Objava: 12. 08. 2009 / 07:14
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljaki množično romajo v Čenstahovo

Na Jasno goro k Črni Mariji vodi petdeset romarskih poti

V mesecu avgustu se cela Poljska odpravi na pot proti Čenstahovi k Črni Mariji. V tem času je v škofijah, župnijah, redovnih skupnostih, katoliških združenjih in šolah organiziranih preko 150 romanj, na poti pa je na desettisoče romarjev. Večina jih proti romarskemu središču pešači, v zadnjih letih pa se pojavljajo tudi številni romarji na kolesih in konjih.

Osrednje mašno slavje na Jasni gori pod milostno podobo Črne Marije bo 15. avgusta, prihodnji pomembni termin za romarje pa je praznik Čenstahovske Matere Božje, ki ga na Poljskem obhajajo 26. avgusta.

Po Poljski petdeset romarskih poti vodi proti osrednjemu romarskemu središču Jasna gora. Vsako leto po teh poteh roma okoli 200.000 vernikov, največ prav v mesecu avgustu. Vsako leto tudi narašča število tujih romarjev, letos se jih je na romanje prijavilo kar 12.000.

Najdaljša romarska pešpot na Jasno goro vodi od polotoka Hela ob Baltskem morju. Da bi lahko premagali 638 km do Čenstahove, se morajo romarji na dolgo pot podati že meseca julija. Na cilj prispejo po nekaj manj kot treh tednih hoje. Tudi romarji iz drugih krajev ob Baltskem morju imajo pred seboj zelo dolgo pot.

Če vas zanima, kod vodijo romarske poti proti Čenstahovi iz različnih poljskih škofij, si lahko ogledate spletno stran z naslovom

http://pielgrzymki.opoka.org.pl/0.1,index.html

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh