Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska katoliška Cerkev želi višji cerkveni davek

Objava: 08. 05. 2012 / 06:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska katoliška Cerkev želi višji cerkveni davek

Vladni predlog za prostovoljni cerkveni davek v višini 0,3% davka na prihodek se članom Poljske škofovske konference zdi občutno prenizek.

Poljska katoliška Cerkev je zavrnila vladni predlog za reformo financiranja Cerkva in drugih verskih skupnosti. Predlagani prostovoljni cerkveni davek v višini 0,3% davka na prihodek je občutno prenizek, je dejal glavni tajnik Poljske škofovske konference, pomožni škof Wojciech Polak, po zasedanju škofov v poljskem romarskem središču Czestochowa. Škof Polak je izrazil upanje, da bodo na pogovorih z vlado uspeli skleniti kompromis in se s predlogi 'srečati nekje med 0,3 in 1%', kot njegove besede po objavi v poljskih medijih povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress.

Poljska vlada je marca verskm skupnostim predlagala, naj leta 1950 ustanovljeni državni cerkveni sklad nadomestijo s prostovoljnim cerkvenim davkom. Iz sklada se plačujejo prispevki za pokojninsko, invalidsko in nezgodno zavarovanje okoli 23.000 duhovnikov in redovnikov vseh veroizpovedi. Od leta 2014 dalje naj bi poljski državljani po vladnem predlogu 0,3% davka na prihodek lahko namenili izbrani Cerkvi ali verski skupnosti.

Po vladnih napovedih naj bi tako vse verske skupnosti na leto dobile okoli štiriindvajset milijonov evrov, kar bi bilo tri milijone več kot doslej, ko sredstva pridobivajo iz državnega sklada. Po izsledkih ankete sodeč pa je le manjši del Poljakov pripravljen takšno vsoto dejansko nameniti kakšni verski skupnosti.

Tudi pravoslavna in luteranska Cerkev na Poljskem se zavzemata za višji delež cerkvenega davka kot zgolj 0,3%.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh