Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska vlada nasprotuje religiji kot maturitetnem predmetu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 06. 2013 / 05:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska vlada nasprotuje religiji kot maturitetnem predmetu

Ministrstvo opozarja na temeljno načelo neodvisnosti države in Cerkve.

Poljska vlada zavrača uvedbo izbirnega maturitetnega predmeta religija, ki ga v državi spodbuja katoliška Cerkev. Na ministrstvu za izobraževanje so pojasnili, da uvedbe podobnega predmeta ne načrtujejo ne zdaj ne v bližnji prihodnosti, kot je minuli četrtek po srečanju z vladnimi predstavniki dejal predsednik komisije za izobraževanje pri Poljski škofovski konferenci, pomožni škof Marek Mendyk. To je 'slaba novica za vse mlade na Poljskem', so škofove besede navedli pri nemški katoliški agenciji KNA.

Ministrstvo je v svoji izjavi opozorilo na temeljno načelo neodvisnosti države in Cerkve. Za zrelostni preizkus niso izpolnjeni vsi pogoji. Škof Mendyk pa je izrazil kritiko, da med pogovori na ministrstvu ni dobil nikakršnega odgovora na vprašanje, kaj vse bi bilo še potrebno storiti, da bi bili pogoji v zadostni meri izpolnjeni.

Prejšnja desno sredinska vlada Jaroslawa Kaczynskega je pred porazom na parlamentarnih volitvah leta 2007 tamkajšnji škofovski konferenci že izrekla svoj pristanek za religijo kot izbirni maturitetni predmet. Religijo v šolah na Poljskem ponovno poučujejo od leta 1990.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh