Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska želi priznati istospolno partnerstvo

Objava: 17. 01. 2012 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljska želi priznati istospolno partnerstvo

Odslej naj bi tako dvospolni kot istospolni pari lahko sklepali zakonske zveze in s tem pridobili tudi pravico do dedovanja.

Stranka poljskega predsednika vlade Donalda Tuska želi legalizirati poroke med istospolnimi partnerji. Poslanec desnoliberalne stranke, Artur Dunin, je v poljskem dnevniku ‘Rzeczpospolita’ napovedal, da bo njegova stranka še v tem mesecu predstavila osnutek napovedanega zakona.

Kot je pojasnil Dunin, naj bi odslej tako dvospolni kot istospolni pari lahko sklepali zakonske zveze in s tem pridobili tudi pravico do dedovanja. Predsednik vlade Tusk se je že jeseni v predvolilnem boju zavzemal za nov zakon o partnerskih zvezah. Pred tem je njegova stranka to tematiko ostro zavračala.

Medtem pa je konec minulega tedna svoj zakonski osnutek o sklepanju istospolnih zakonskih zvez v parlamentu predstavila tudi leva opozicija. Skupna pobuda ‘Gibanja Palikot’ in socialnih demokratov poleg dedne pravice v osnutku zakona uvaja tudi davčne olajšave, ki jih v vladni stranki niso predvideli. Koalicijski partner vladne stranke, konzervativna Kmečka stranka, in desnokonzervativna opozicija še vedno zavračata legalizacijo istospolnih partnerskih zvez.

Sodeč po izsledkih ankete, ki so jo na Poljskem izvedli konec prejšnjega leta, velika večina Poljakov podpira dedno pravico istospolnih parov po smrti enega od partnerjev, prav tako pa zagovarjajo tudi uvedbo davčnih olajšav za omenjene partnerske zveze.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh