Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski film »Prerok« ali boj kardinala Wyszynskega proti komunizmu [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 11. 2022 / 09:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski film »Prerok« ali boj kardinala Wyszynskega proti komunizmu [VIDEO]
V vlogi kardinala Wyszynskega nastopa poljski igralec Slawomir Grzymkowski. FOTO: Kondrat Media

Poljski film »Prerok« ali boj kardinala Wyszynskega proti komunizmu [VIDEO]

Na Poljskem so v letošnjem novembru predstavili nov film, ki pripoveduje junaško zgodbo o domačem kardinalu, odločnem uporniku proti komunističnim oblastem, ki so hotele uničiti tamkajšnjo Katoliško cerkev.

Film z naslovom »Prerok« predstavlja pomembne dogodke v življenju blaženega kardinala Stefana Wyszynskega, ki je poljski narod pomagal popeljati iz enega najtemnejših obdobij njegove zgodovine.


Kardinal, ki se je rodil 3. avgusta 1901, umrl pa je 28. maja 1981, je v času svojega primata pogumno nastopal proti stalinističnemu režimu ter se odločno upiral njegovim napadom na Katoliško cerkev in versko svobodo. Kot nadškofa v Gnieznu in Varšavi ga je vladajoči komunistični režim v takratni Ljudski republiki Poljski zaprl.

V filmu tudi nekoč tajni prepisi kardinalovih pogovorov s komunisti

Režiser filma Michal Kondrat je za ameriške katoliške medije spregovoril o zgodovinskih raziskavah in pogovorih, ki so bili vključeni v obsežni projekt. Pojasnil je, da se je med snemanjem filma posvetoval z ljudmi, ki so kardinala Wyszynskega osebno poznali: med njimi je bila tudi Stenia, ena od osmih žensk, ki so skrivaj podpirale njegove dejavnosti.

Profesor Paweł Skibiński že več kot 30 let preučuje spomenike, posvečene Wyszyńskemu.

Poleg tega je prejel veliko zanimivega gradiva od profesorja Pawła Skibińskega, ki že več kot 30 let preučuje spomenike, posvečene Wyszyńskemu. Skibinski je režiserju zaupal tudi nekoč tajne prepise kardinalovih pogovorov s komunisti: ti so filmskim ustvarjalcem pomagali poustvariti pogovore, ki so se odvijali med obema stranema, kar je, kot zatrjuje režiser, izjemno osupljiv vidik zgodbe.

Kardinal Stefan Wyszynski, poljski »primas tisočletja« FOTO: Vatican Media

Film predstavlja tudi kardinalov odnos s Karolom Wojtylo

126-minutni film v poljskem jeziku z angleškimi podnapisi je na Poljskem in v Združenem kraljestvu premierno predvajan ta mesec, prikazali pa so ga tudi v Združenih državah Amerike. Prihodnje leto bo film, vreden 3 milijone dolarjev, izšel v Španiji, Franciji, Mehiki in Latinski Ameriki.

Karol Wojtyla seveda ni glavni junak tokratnega filma, vendar se po Kondratovih besedah pojavi v več prizorih.

Režiser Kondrat si želi, da bi svet spoznal zgodbo Wyszynskega in predvsem njegov odnos s Karolom Wojtylo, ki je pozneje postal papež Janez Pavel II.: »Menim, da bi svet moral poznati njegovo zgodovino.« Wojtyla seveda ni glavni junak tokratnega filma, vendar se po Kondratovih besedah pojavi v več prizorih.

»Wojtyła je bil za kardinala Wyszynskega zelo pomembna osebnost in zgodba, predstavljena v filmu, bo marsikateremu gledalcu pomagala razumeti vzpon papeža Janeza Pavla II. v kontekstu poljske zgodovine in duhovnosti kardinala Wyszynskega, ki je bil njegov predhodnik,« je pojasnil Kondrat. Režiser je prepričan, da je film »izredno pomemben« za sodobne mednarodne odnose, pri čemer je izpostavil rusko vojno v Ukrajini:

Če bi se uresničil Putinov scenarij, bi se vrnili v čase, ki so prikazani v filmu.

»Rusija poskuša osvojiti Ukrajino in obnoviti svoj imperij, vendar ima apetite tudi po drugih državah, ki so bile nekoč del ZSSR ali na vplivnem območju, vključno s Poljsko. Če bi se uresničil Putinov scenarij, bi se vrnili v čase, ki so prikazani v filmu.«

300 igralcev, 4.000 statistov, 40 kaskaderjev

Kondrat je še pojasnil, da film vključuje številne posebne učinke in močno igralsko zasedbo, ki vključuje znane italijanske in poljske igralce. V vlogi kardinala Wyszynskega nastopa poljski igralec Slawomir Grzymkowski.

Film je glasbeno opremil Bartosz Chajdecki, po mnenju režiserja Kondrata »eden najboljših poljskih skladateljev«.

V filmu sodeluje 300 igralcev, 4.000 statistov in 40 kaskaderjev. Filmsko glasbo je napisal Bartosz Chajdecki, ki ga je Kondrat označil za »enega najboljših poljskih skladateljev«.

Papež Frančišek je kardinala Wyszynskega 12. septembra 2021 razglasil za blaženega.

Nalaganje
Nazaj na vrh