Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski parlament: kanonizacija Janeza Pavla II. »razlog za veselje«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 04. 2014 / 07:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski parlament: kanonizacija Janeza Pavla II. »razlog za veselje«

Poljski parlament: kanonizacija Janeza Pavla II. »razlog za veselje«

Poljski politiki so nekdanjega papeža počastili kot »najpomembnejšega očeta poljske neodvisnosti«.

Poljski parlament je v posebni resoluciji izrazil svojo »hvaležnost in spoštovanje« ob včerajšnji kanonizaciji papeža Janeza Pavla II. (1978-2005). Za sprejem resolucije je minuli konec tedna glasovalo 380 poslancev; 34 jih je glasovalo proti, dva sta se glasovanja vzdržala. V resoluciji nekdanjega voditelja katoliške Cerkve označujejo kot »velikega Poljaka«, kot »človeka miru in upanja« ter kot »najpomembnejšega očeta poljske neodvisnosti«.

Sejm v Varšavi je obenem izrazil upanje, da bi bila kanonizacija »za vse Poljake razlog za veselo in solidarno praznovanje in spodbuda za globje preučevanje njegove intelektualne in duhovne dediščine ter nadaljevanje njegovega dela«. Poslanci leve opozicije so odločitev parlamenta označili kot protiustavno, ker naj ne bi bila v skladu z zakonom o ločenosti Cerkve in države. Parlament se po njihovem mnenju ne bi smel ukvarjati z verskimi vprašanji.

Sprejem resolucije je na tiskovni konferenci podprl tudi desno liberalni predsednik poljske vlade Donald Tusk, proti sprejemu pa so bili člani protiklerikalne stranke »Tvoje gibanje« in socialnih demokratov. Skoraj vsi socialni demokrati se glasovanja sploh niso udeležili, člani stranke »Tvoje gibanje« pa so glasovali proti resoluciji. Podporniki dokumenta poudarjajo, da besedilo ne žali verskih čustev drugih verskih skupnosti in da ne poziva k molitvi.


Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh