Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski parlament nasprotuje spremembi zakona o splavu

Objava: 06. 09. 2011 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski parlament nasprotuje spremembi zakona o splavu

Poslanci so zavrnili tako popolno prepoved opravljanja splavov, ki jo podpirajo škofje, kot tudi liberalnejšo različico predloga s strani socialistov.

Poljski parlament je zavrnil tako popolno prepoved opravljanja splavov, ki jo podpirajo tamkajšnji škofje, kot tudi liberalizacijo obstoječega zakona, ki so jo predlagali poljski socialisti. Z minimalno večino le petih glasov je bil minuli teden preglasovan zakonski osnutek državljanske pobude, ki podpira popolno prepoved opravljanja splavov na Poljskem. V drugem krogu glasovanja pa so poslanci v veliki večini zavrnili predlog, da bi bilo opravljanje splavov neomejeno dovoljeno do dvanajstega tedna nosečnosti, v določenih primerih pa tudi kasneje.

S tem na Poljskem ostajajo pri zakonu, ki dopušča opravljanje splavov v primeru hudih razvojnih nepravilnosti zarodka, v primeru posilstva ali incesta, ter v primeru, ko je resno ogroženo zdravstveno stanje matere. Državljanska pobuda je v letošnji pomladi zbrala okoli pol milijona podpisov v podporo predlogu, da bi iz obstoječega zakona črtali tudi navedene izjemne primere. Za popolno prepoved opravljanja splavov je glasovalo 186 poslancev, proti pa 191. Pet poslancev se je glasovanja vzdržalo. Med najodločnejše podpornike državljanske pobude je sodila desnokonzervativna opozicijska stranka 'Pravica in pravičnost', od katere so vsi izmed 160 poslancev glasovali za popolno prepoved, in Poljska škofovska konferenca.

Liberalizacijo zakona o splavu in dovoljenje opravljanja umetnih prekinitev nosečnosti po dvanajstem tednu pa so predlagali opozicijski socialni demokrati. Njihov predlog je bil zavrnjen s 369 glasovi proti 31. Dva poslanca sta se vzdržala glasovanja.

Vladajoča desnoliberalna stranka je v razpravi o zakonskih spremembah podprla obstoječi zakon iz leta 1993, ki po mnenju predstavnikov stranke predstavlja odličen kompromis med obema predlogoma. Združenje za ženske zadeve in načrtovanje družine je po glasovanju napovedalo ljudsko pobudo za liberalnejši zakon o opravljanju splavov.

Število uradno zabeleženih umetnih prekinitev nosečnosti je po statističnih podatkih na Poljskem okoli petsto na leto. Po ocenah bork za ženske pravice pa poleg uradne številke splav vsako leto opravi še najmanj sto tisoč Poljakinj. Številne izmed njih se v ta namen podajo na Slovaško in Češko. Poljski zakon o opravljanju splavov sodi med najstrožje v Evropi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh