Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski predsednik nasprotuje pobudi o popolni prepovedi opravljanja splava

Objava: 08. 07. 2011 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski predsednik nasprotuje pobudi o popolni prepovedi opravljanja splava

Škofje ljudsko pobudo v celoti podpirajo.

Na Poljskem se zaostruje spor glede trenutno veljavnega zakona o splavu. Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je minuli ponedeljek izrazil svoje nasprotovanje ljudski pobudi za popolno prepoved umetnih prekinitev nosečnosti. Obstoječi zakon po mnenju predsednika Komorowskega 'na najboljši način ščiti nerojeno življenje', kot je pojasnil na tiskovni konferenci v Varšavi.

Poleg tega so opozicijski socialni demokrati napovedali, da bodo še v tem tednu v parlamentu predstavili zakonski osnutek za neomejen dostop do opravljanja splavov do dvanajstega tedna nosečnosti. S tem se odzivajo na sklep parlamenta izpred tedna dni, s katerim so ljudsko pobudo za popolno prepoved splava, ki jo je podpisalo skoraj pol milijona Poljakov, posredovali pristojnim odborom. Socialni demokrati so neuspešno poskušali zavrniti omenjeno ljudsko pobudo. Dvestoštiriinpetdeset poslancev je odobrilo nadaljno razpravo o morebitni popolni prepovedi splava, stoenainpetdeset pa jih je pobudo v celoti zavrnilo.

Poljska ima poleg Irske in Malte enega najstrožjih zakonov o splavu v Evropi. Umetna prekinitev nosečnosti je pri Poljakih dovoljena le v primeru hudih razvojnih nepravilnosti pri zarodku, v primeru posilstva in ob nevarnosti za življenje matere.

Predsednik Komorowski je izjavil, da obstoječi zakon žensk 'ne sili v junaštvo'. V primeru posilstva naj bi žrtve še vedno imele možnost za 'individualno odločitev'. Poleg tega je Komorowski prepričan, da po parlamentarnih volitvah v oktobru v poljskem parlamentu ne bo več večine, ki bi podprla popolno prepoved opravljanja splava.

Poljski škofje so poslance pred dobrim tednom dni na svoji redni letni skupščini pozvali, naj opravljanje splava v celoti prepovejo. Leta 1993 so nekateri škofje obstoječi zakon, ki umetne prekinitve nosečnosti precej omejuje, podprli.

Število uradno zabeleženih splavov na Poljskem je po statističnih podatkih okoli petsto na leto. Po ocenah zagovornic ženskih pravic pa na Poljskem letno opravijo še vsaj sto tisoč nezakonitih umetnih prekinitev nosečnosti.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh