Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski primas kardinal Glemp praznuje osemdeset let

Objava: 18. 12. 2009 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski primas kardinal Glemp praznuje osemdeset let

Jutri naziv poljskega primasa predaja gniezenskemu nadškofu Henryku Muszynskemu

Kardinal Jozef Glemp, od leta 1981 primas katoliške Cerkve na Poljskem, bo danes dopolnil osemdeset let. Jutri bo naziv poljskega primasa predal gniezenskemu nadškofu Henryku Muszynskemu. Glempova upokojitev velja v Cerkvi na Poljskem za največjo prelomnico vse od smrti papeža Janeza Pavla II. pred štirimi leti in pol.

Glemp je naziv poljskega primasa nosil osemindvajset let, to obdobje pa je bilo zaznamovano predvsem s političnim preobratom v njegovi domovini. Takratna komunistična vlada na Poljskem je le nekaj mesecev po Glempovem imenovanju razglasila izredne razmere. Sledil je osvobodilni boj delavskega sindikata 'Soldarnost', ki ga je podpirala tudi poljska Cerkev, to pa je nazadnje pripeljalo do padca komunizma. Glemp je učinkovito posredoval med državno komunistično vlado in opozicijo.

Kot predsednik škofovske konference je po političnem preobratu leta 1989 poskušal ohraniti tradicionalni model poljskega katolištva. Pristop Poljske k Evropski zvezi leta 2004 je podpiral kljub nekaterim pomislekom. V nasprotju s svojim predhodnikom in učiteljem Stefanom Wyszynskim (1901-1981), ki ga imenujejo 'primas tisočletja', pa Glemp najverjetneje ne bo nikoli prevzel vloge nespornega duhovnega voditelja Poljske, saj ta naslov pripada Janezu Pavlu II.

Poljski papež je bil tisti, ki je Glempa, takrat škofa v Warmiji, prestavil na tradicionalni sedež primasa v Gnieznu na zahodu Poljske in ga obenem imenoval za varšavskega nadškofa. Leta 1983 je bil imenovan za kardinala. Do leta 1994 je bil poljski primas samodejno tudi predsednik Poljske škofovske konference, po novem pa predsednika izvolijo z absolutno večino za mandatno obdobje petih let. Po dvakratni izvolitvi Glempa je leta 2004 predsedovanje Poljski škofovski konferenci prevzel nadškof Jozef Michalik iz Przemysla.

Vodenje gniezenske nadškofije je Glemp opustil že leta 1992, ohranil pa je naziv poljskega primasa, tudi po tem, ko je leta 2004 odstopil kot predsednik škofovske konference, leta 2007 pa kot varšavski nadškof. Od takrat opravlja le še simbolične naloge, kot so televizijski nagovori ali pa vodenje volitev novega predsednika Poljske škofovske konference.

Glemp se je rodil 18. decembra 1929 kot sin rudarja in gospodinje v osrednjepoljskem mestu Inowroclaw. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1956. Med študijem v Rimu je v času papeževanja Janeza XXIII. iz neposredne bližine doživel reforme drugega vatikanskega koncila, ki jih je kasneje uveljavljal tudi na Poljskem.

Papež Benedikt XVI. je konec leta 2006 določil, da kardinal Glemp naziv primasa na svoj osemdeseti rojstni dan preda gniezenskemu nadškofu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh