Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski škofje nasprotujejo imenovanju Jezusa za 'kralja Poljske'

Objava: 31. 08. 2011 / 07:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poljski škofje nasprotujejo imenovanju Jezusa za 'kralja Poljske'

Ostra kritika pobude, s katero na Poljskem že nekaj let zahtevajo takšno poimenovanje Jezusa.

Poljski katoliški škofje so ostro obsodili zamisel, da bi Jezusa razglasili za 'kralja Poljske'. Vsakdo, ki podpira to državljansko gibanje, se izloči iz cerkvene skupnosti, so minuli teden pojasnili v Varšavi. Škofje, ki so pred tem zasedali v Čenstohovi, so pozdravili suspenz krakovskega duhovnika, ki si je množično prizadeval za ustoličenje Jezusa kot kralja Poljske, s strani krakovskega nadškofa, kardinala Stanislava Dziwisza.

Papež Pij XI. (1922-1939) je Jezusa Kristusa leta 1925 razglasil za 'Kralja vesoljstva', so poudarili škofje. S tem je jasno izraženo, da Jezusovo kraljestvo 'ni od tega sveta' in kakršno koli drugo 'Jezusovo kraljestvo' je povsem nezdružljivo z naukom Cerkve. S tem se škofje želijo tudi izogniti morebitnemu prevzemu vere v naionalistične namene. Generalni tajnik Poljske škofovske konference, pomožni škof Stanislaw Budzik, je za poljsko katoliško agencijo KAI pojasnil, da 'Cerkev podobnih pobud ne bo več strpno sprejemala', saj ogrožajo njeno enotnost.

Krakovski kardinal Dziwisz je letošnjega julija vodji gibanja, duhovniku Piotru Nataneku, zaradi neposlušnosti prepovedal še naprej obhajati svete maše in spovedovati. Duhovnik je namreč kljub številnim opozorilom katoličane oklical za 'viteze Kristusovega kraljestva' ter jim razdeljeval rdeča ogrinjala z Jezusovo podobo. Poljski mediji že ugibajo o morebitnem izobčenju duhovnika, saj je avgusta kljub prepovedi ponovno maševal in imenoval nove 'viteze Kristusovega kraljestva'.

Že od devetdesetih let prejšnjega stoletja zahteva združenje 'Rose', ki ga je ustanovil nekdanji jezuit, ustoličenje Jezusa kot kralja Poljske. Pobudniki se sklicujejo na dejstvo, da je bila leta 1656 Mati Božja uradno oklicana za 'kraljico Poljske'. V preteklem letu je več kot tisoč ljudi v Varšavi javno nasprotovalo imenovanju Jezusa za 'kralja Poljske'. Že takrat se je Poljska škofovska konferenca od omenjene pobude jasno distancirala.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh