Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Poljsko-ruska sprava šele na začetku’

Objava: 02. 07. 2012 / 11:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Poljsko-ruska sprava šele na začetku’

Podpis spravne izjave med katoliškimi Poljaki in pravoslavnimi Rusi naj bi pomenil novo etapo v sodelovanju.

Do dokončne sprave med Poljaki in Rusi naj bi bila po besedah upokojenega nadškofa iz Gniezna, Henryka Muszynskega, še dolga pot. V letošnjem avgustu bodo katoliški Poljaki in pravoslavni Rusi podpisali spravno izjavo, ki naj bi pomenila novo etapo v sodelovanju, je za poljsko tiskovno agencijo KAI pojasnil eden izmed članov dialoške komisije obeh Cerkva. Vse skupaj pa je še na začetku: “Previden bi bil in tega še ne bi označil za preboj”, je dogajanje komentiral nadškof Muszynski.

Predsednik Poljske škofovske konference, nadškof Jozef Michalik, in ruski pravoslavni patriarh Kiril I. naj bi izjavo obeh Cerkva podpisala 17. avgusta letos na Varšavskem gradu. Še neobjavljeni dokument so izvedenci pripravljali dve leti.

Po navedbah nadškofa Muszynskega v izjavi vernike pozivajo, naj Boga prosijo odpuščanja za vse medsebojno prizadeto zlo in krivice. Izjava sama ne vsebuje opravičila, “ker ga v tej fazi še nismo dosegli”, pojasnjuje upokojeni nadškof. Dokument naj bi predvsem poskrbel za ponovno vzpostavitev medsebojnega zaupanja.

Poljsko-ruski odnosi so še danes obremenjeni zaradi vloge Sovjetske zveze ob začetku druge svetovne vojne in zaradi umora poljskih vojnih ujetnikov. Ruski politiki in zgodovinarji pa po drugi strani krivijo Varšavo za smrt tisočev sovjetskih vojnih ujetnikov med poljsko-sovjetsko vojno v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja.

Kiril I. bo s Poljsko prvič obiskal kakšno večinsko katoliško deželo, prišel pa bo na povabilo poljske pravoslavne Cerkve. Na štiridnevnem programu med 16. in 19. avgustom letos sta med drugim tudi sprejem pri poljskem predsedniku Bronislawu Komorowskem in obisk najpomembnejše pravoslavne romarske maše na Poljskem v mestu Grabarka.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh