Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Položaj kristjanov v Aleppu se zaostruje

Objava: 03. 10. 2012 / 06:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Položaj kristjanov v Aleppu se zaostruje

Pritožbe zaradi vse pogostejših islamističnih napadov na kristjane.

V sirskem Aleppu se zaradi neprestanih krvavih spopadov zaostruje tudi položaj kristjanov. Boji med vladnimi četami in oboroženo opozicijo so že dosegli tudi pretežno krščanske mestne četrti v središču Aleppa, je v začetku tedna poročal libanonski časnik ‘The Daily Star’.

Krščanski prebivalci Aleppa se po navedbah časnika pritožujejo zaradi vse pogostejših islamističnih napadov na kristjane. Oboroženi borci na strani opozicije sirskim kristjanom namreč očitajo, da izkazujejo svojo zvestobo vladnemu režimu.

Po oceni predsednika armenske univerze Haigazian v Bejrutu, Paula Haidostiana, je doslej domovino zaradi vojne zapustilo že okoli 25% sirskih Armencev. Njihov cilj sta predvsem Armenija ali pa Libanon.

V pogovoru za spletni portal Abouna.org v arabskem jeziku je sirski pravoslavni metropolit iz Aleppa, Gregorios Yohanna Ibrahim, pozdravil besede papeža Benedikta XVI., s katerimi je nazadnje obsodil prodajo orožja Siriji. Gregorios je obenem izrazil zahtevo po jasni opredelitvi papeža do ‘umazane vojne’, ki je doslej tako med kristjani kot tudi med muslimani zahtevala ‘na deset tisoče žrtev, na sto tisoče ranjenih in več kot dva milijona pregnanih’.

Nadškof je še poudaril, da je bil papežev obisk v Libanonu podpora sirskim kristjanom in muslimanom v izjemno kritičnem obdobju. Dejstvo, da je Benedikt XVI. kljub zapletenim političnim razmeram in kljub visoki starosti obiskal to področje, je bilo sprejeto zelo pozitivno. Papeževo poslanico za mir v Siriji je Gregorios označil kot ‘glasen poziv svetu’, naj si pri obeh sprtih straneh prizadeva za konec uničevanja ljubljene dežele in za medsebojno spoštovanje veroizpovedi kot temeljnih načel mirnega sožitja.

V Siriji živeča frančiškanska skupnost je minuli ponedeljek poročala, da so bili med spopadi v Aleppu že konec avgusta obstreljeni in poškodovani frančiškanski samostan in nekatere druge zgradbe. Ranjenih ob tem ni bilo. Položaj v Aleppu so redovniki, ki so več kot petintrideset dni preživeli brez telefonskih zvez in dostopa do svetovnega spleta, opisali kot izjemno težak.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh