Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomembno priznanje škofu Smeju

Za vas piše:
K. C.
Objava: 09. 06. 2015 / 08:06
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomembno priznanje škofu Smeju

Pomembno priznanje škofu Smeju

Upokojeni mariborski pomožni škof Jože Smej je prejel odlikovanje viteški križ madžarskega reda za zasluge.
Upokojeni mariborski pomožni škof Jože Smej je od madžarske vlade prejel odlikovanje viteški križ madžarskega reda za zasluge za njegovo dejavnost na področju madžarske literature in prevode klasičnih romanov iz 19. in 20. stoletja iz madžarščine v slovenščino. S svojim delom povezuje Slovence in Madžare.

Veleposlanica Madžarske v Republiki Sloveniji Szilágyine Bátorfi Edit je škofa Smeja pohvalila za njegovo delo, s katerim gradi most med državama, saj meni, da je pomembno gojiti dobre odnose in dialog med različnimi narodi. ter sodelujeta tudi na kulturnem področju. »G. škof Smej je eden takih ljudi, ki je na tem področju storil zelo veliko, saj je prevedel klasična dela madžarske književnosti. S tem je približal madžarsko kulturo Slovencem in izhajajoč iz tega smo mu podelili priznanje za njegovo strojeno delo na področju kulture,« je dejala v pogovoru za Radio Ognjišče.

Ko je madžarska veleposlanica v Ljubljani Edit Szilagyine Batorfi poklonila škofu viteški križ, ki je najvišje madžarsko odlikovanje, ga je najprej poljubil in se zahvalil. Na dogodku so bili tudi apostolski nuncij v Slovenije Juliusz Janusz, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, celjski škof Stanislav Lipovšek in murskosoboški škof Peter Šumpf, ki je opozoril, da slovenska vlada Smeju še ni poklonila nobenega priznanja. Cvikl pa se je razveselil, da so nekateri opazili Smejev trud.

Foto: Tatjana Splichal

Preberite več o življenju in delu škofa Smeja:

Nenehno oznanjamo večni evangelij
»Sem samo človek«
Dvojni praznik župnije Bogojina
Ob 85. življenjskem miljniku


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh