Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomen gibanja za otroke

Objava: 23. 04. 2019 / 07:56
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2019 / 06:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomen gibanja za otroke

Pomen gibanja za otroke

Profesorji športne vzgoje opažajo, da je telesna pripravljenost otrok in mladostnikov slabša, kot je bila v preteklosti.

Tema majske Mavrice je gibanje. Članek je pripravil Uroš Kermavt, profesor športne vzgoje.

Pomen gibanja za otroke

Vsak dan nas mediji oblegajo s sporočili o pomenu zdravega življenjskega sloga, kako pomembna sta zdrava prehrana in gibanje, ter z nasveti, kako poskrbeti za telo na tisoč in en način. Kljub temu profesorji športne vzgoje opažamo, da je telesna pripravljenost otrok in mladostnikov slabša, kot je bila v preteklosti. Kako je to mogoče?



Vsak starš si želi najboljše za svojega otoka. Vsak si želi, da bi bil njegov otrok zdrav in zadovoljen, torej uspešen. Eden ključnih dejavnikov za zdravo življenje kot tudi za uspeh pa je dobra fizična kondicija oziroma telesna pripravljenost. Na drugi strani »novodobni motilci«, kot so nezdrava prehrana (sladkarije, slani prigrizki, sladke pijače), družbeni mediji, računalniške igre, eklektična in motorna transportna sredstva, otroško telo toliko obremenjujejo, da so slabše telesno razviti.

Večina nas pozna pomen rednega gibanja za zdravje našega telesa (pomanjkanje gibanja vodi v čezmerno telesno težo, do bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, povišanega holesterola in do drugih bolezni obilja), manj pa je napisanega o vplivu gibanja na druge vidike življenja. Čeprav so zdravstveni problemi zelo pomembni, se bom v tem članku posvetil, kako gibanje pripomore otrokovi oziroma mladostnikovi krepitvi psihosocialnih kompetenc.

Gibanje ni zgolj krepitev mišic.

Ne le, da je gibanje osnova za spoznavanje sebe in svoje okolice, gibanje tudi pomembno vpliva na druga področja. Izkušnje, ki jih otrok z gibanjem pridobiva že od prvega leta življenja, oblikujejo njegovo samopodobo, razvijajo socialne veščine in imajo vpliv na počutje in razpoloženje.

Z redno telesno dejavnostjo otrok krepi vzdržljivost in vztrajnost

Z redno telesno dejavnostjo otrok krepi vzdržljivost in vztrajnost ter pridobiva delovne navade, kar se odraža tudi na drugih področjih, kot je šola. To potrjujejo raziskave, saj imajo učenci, ki so športno aktivni, boljši učni uspeh kot tisti, ki so telesno manj aktivni. Ob gibanju otrok dobi povratno informacijo, da nekaj zmore narediti z lastnim prizadevanjem, vsaka potrditev pa krepi samozavest. Otroci, ki se gibajo, tako dobijo veliko pozitivnih vzpodbud in s tem zaupanje samega vase. Otrok se prek gibanja uči tudi potrpežljivosti. Spoznanje, da je za viden napredek treba malo počakati in vztrajati, ko je težko, je odlična popotnica za vse življenje. To so lastnosti, ki otroku omogočajo, da je uspešen.



Gibanje zahteva nekaj prilagodljivosti

Prav prilagodljivost otroku pomaga, da je spretnejši v okoliščinah, ki so zanj nove. S takšno opremljenostjo pa otrok bolje in laže obvlada stres. Šport je tudi oblika sprostitve, zato se aktivni otroci laže osredotočijo pri šolskem delu.

Izključeni otroci se premalo gibljejo, veliko sedijo in so pretirano obkroženi s »sodobnimi motilci«

Vse zgoraj opisane prednosti gibanja se odslikavajo v otrokovem socialnem okolju. Iz izkušenj lahko trdim, da je večina izključenih otrok tistih, ki se premalo gibljejo, veliko sedijo in so pretirano obkroženi s »sodobnimi motilci«. Redkokateri otrok, ki se aktivno ukvarja s športom oziroma je gibalno aktiven, je socialno izključen. To je tudi povsem razumljivo, saj otroci ob raznih telesnih dejavnostih pridobivajo večjo samozavest, so potrpežljivejši, znajo prisluhniti sebi. Poleg tega se med telesno vadbo v osrednjem živčevju sproščajo endorfini, ki povzročajo, da telesno aktivnost doživljajo kot nekaj udobnega in pozitivnega. Zaradi vseh teh lastnosti se otroci bolje počutijo v svoji koži, so bolj odprti in laže komunicirajo z okolico.

Občutek, da narediš nekaj zdravega in koristnega zase, je zelo dober in spodbuja pozitivno samopodobo

Dokazano je, da je med aktivnimi ljudmi, tudi mladostniki, manj kadilcev. Mladostniki posegajo po cigaretah predvsem zaradi blaženja stresnih situacij in dokazovanja pred vrstniki. Ker gibalno aktivni mladostniki pri gibanju prejemajo pozitivne spodbude in znajo stres premagovati drugače, poleg tega pa jim ne diši nezdrav življenjski slog, manj kadijo. Podobno velja za alkohol.



Telesna aktivnost je odličen način sproščanja odvečne energije, ki je sicer lahko usmerjena v neproduktivne, škodljive navade

Telesna aktivnost je zlasti pri odraščajočih fantih tudi odličen način sproščanja odvečne energije, ki je sicer lahko usmerjena v neproduktivne, zlasti pa škodljive navade. Prav tako ob telesni aktivnosti otrok krepi bodisi odnose (ekipni športi) bodisi lahko prisluhne samemu sebi, notranjemu svetu, težavam in strahovom, jih prepozna in med aktivnostjo tudi razreši (individualne aktivnosti).

Navade in vrednote se prenašajo tudi v poznejše obdobje

Zavedati se je treba, da se navade in vrednote, ki jih otroci in mladostniki razvijajo ob telesni dejavnosti, prenašajo tudi v poznejše obdobje. S tem dobijo dobre nastavke, da bodo živeli kakovostnejše življenje v odraslosti. Pri tem telesna dejavnost ni mišljena le usmerjeno športno udejstvovanja (treningi), temveč aktiven vsakdan, npr. vožnja s kolesom ali peš hoja do šole, hoja v hribe in gore, rekreativni tek, plezanje po drevesih itd.

Skupna telesna aktivnost je za starše odlična priložnost, da se povežete na povsem nov način

Zaradi vsega navedenega je odgovornost odraslih, da otrokom pokažemo, da je življenje lahko kakovostnejše! Ker nas otroci radi posnemajo, jim bodimo zgled. Ker gibanje koristi tako nam odraslim kot otrokom, je skupna telesna aktivnost tudi odlična priložnost, da se povežete na povsem nov način.

Fotografije so simbolične. foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh