Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomen okrasnega vrta

Za vas piše:
Lejla Krk
Objava: 31. 08. 2022 / 10:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 15:13
Pomen okrasnega vrta
FOTO: I. E.

Pomen okrasnega vrta

Okrasni vrt rad opisujem kot pomembno življenjsko okolje, pri katerem imamo odločilni vpliv tisti, ki ga urejamo. V tem delu leta se to še posebej odraža, kar nam potrjuje pisani svet žuželk, ki obiskuje barvito ponudbo z okrasnih gredic.

Okrasni vrt je odraz lastnika in njegovega znanja, predvsem pa sposobnosti stika z naravo, kjer lepo ni samo lepo, temveč je lepota tesno povezana z naravo, stvarstvom. Takšna lepota ima zares pravo vsebino in smisel.

Poletne oziroma enoletne astre (Callistephus chinensis) spadajo med tradicionalne okrasne rastline naših vrtov. Nezahtevne so in se rade zasejejo celo same, zato jih moramo spomladi nemalokrat brzdati in omejevati, ko vznikajo na gredah, na katerih so cvetele v preteklem letu. Zvezdasti cvetovi, ki dejansko spominjajo na zvezde (lat. astra), se bohotijo v številnih barvnih odtenkih, predvsem pa privlačijo opraševalce iz sveta žuželk. Obiskujejo jih medonosne čebele, čmrlji, čebele samotarke, metulji in muhe trepetavke. Obisk je lahko osupljivo množičen, kar se trenutno dogaja tudi pri nas doma. Na podkvasto oblikovani gredi, široki meter in dolgi skoraj dvajset metrov, se bahavo ponujajo stoteri cvetovi aster, ki se sklanjajo od teže obiskovalcev. Ra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh