Zapri
Iskanje

Ponekod prepovedi polnjenja bazenov, zalivanja vrtov in zelenic

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 07. 2022 / 08:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 09:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ponekod prepovedi polnjenja bazenov, zalivanja vrtov in zelenic

Ponekod prepovedi polnjenja bazenov, zalivanja vrtov in zelenic
Zaradi sušnih razmer v naravi je na območju celotne države od petka razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. FOTO: Unsplash
Suša ni prizanesla niti podzemnim vodam. Izrazita suša podzemne vode je trenutno v goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji, drugod pa je v večjem delu suša zmerna. Stanje bi izboljšale le obilnejše dolgotrajne padavine.

Komunala Brežice je uporabnike pitne vode iz celotnega območja občine Brežice prejšnji teden obvestila, da je zaradi povečane porabe pitne vode od 30. junija dalje do preklica prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje vrtov, zelenic, nasadov, pranje vozil in polnjenje bazenov. Prepovedan je tudi odvzem vode in polnjenje gasilskih cistern iz hidrantov, razen za gašenje požarov in odpravo posledic drugih elementarnih nesreč.

Poziv k varčni rabi vode 

Podobno velja za uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Podbočje, ki pokriva manjši del občine Krško. Tam je pitno vodo za zalivanje, pranje vozil in polnjenje bazenov prepovedano uporabljati od 1. julija dalje do preklica, je razvidno iz zapisa na spletni strani podjetja Kostak.

Ponekod nivo vode kritično nizek

K varčni rabi vode pozivajo tudi drugod. Komunalno podjetje Kamnik je v petek uporabnike oskrbe s pitno vodo obvestilo, da je zaradi suše nivo vode na vodnih zajetjih kritično nizek. »Zavedati se je treba, da ima oskrba s pitno vodo prednost pred rabo vode za druge namene, zato vse uporabnike pozivamo, da z vodo ravnajo čim bolj racionalno. Poleg splošnih ukrepov za varčno rabo pitne vode je potrebno omejiti predvsem polnjenje bazenov,« so zapisali pri komunalnem podjetju.

V vse več krajih uvajajo določene prepovedi rabe pitne vode. FOTO: Unsplash

Podobno, a s časovno omejitvijo, je storila Komunalno stanovanjska družba iz Ajdovščine. Ta je prejšnji teden vse uporabnike pitne vode iz občin Ajdovščina in Vipava, ki so priključeni na javni vodovod, obvestila, da je prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje, polnjenje bazenov, pranje avtomobilov in vsako drugo uporabo, ki ne služi primarni oskrbi s pitno vodo, in sicer od 18. do 23. ure.

FOTO: Pexels

Kot so v zadnji izdaji Sušomera zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso) je zmerna suša podzemne vode prisotna v vodonosnikih zgornjesavske, bovške, obalne, notranjske, savinjske, spodnjeposavske in podravske regije, izrazita suša pa je, kot omenjeno, prisotna v goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji.

Gladine podzemne vode se v večini države še naprej znižujejo, stanje pa se lahko izboljša na običajno raven le z obilnejšimi dolgotrajnimi padavinami, so navedli pri Arsu. Izrazita kmetijska suša je že nastopila v osrednjem delu Slovenije in na Notranjskem, medtem ko so denimo v Prekmurju prejšnji tedne še bile običajne razmere za ta čas v letu, navaja STA.

Tudi pretoki rek se zmanjšujejo 

Hidrološko poročilo Arsa kaže, da so pretoki rek po Sloveniji majhni in se še počasi zmanjšujejo. Nizkovodne razmere prevladujejo v večini države, najbolj izrazite pa so v južnem in osrednjem delu države. Slovenske reke imajo ta čas med osem in 25 stopinj Celzija, Bohinjsko jezero ima 24, Blejsko jezero 25, morje v Kopru pa 28 stopinj.

Italija bo zaradi suše v določenih regijah razglasila izredne razmere

Italijanska vlada se je sestala s ciljem, da bi razglasila izredne razmere v regijah, ki jih je v zadnjem času prizadela huda suša, so sporočili iz urada predsednika vlade Maria Draghija. V nekaterih delih Italije namreč ni deževalo že štiri mesece. Suša je še posebej hudo prizadela sever države, kjer je v velikih jezerih, vključno z Gardskim jezerom, veliko manj vode, kot bi je običajno moralo biti v tem času.

Mesti Pisa in Verona sta omejili porabo vode, v Benetkah in Milanu pa so zaprli nekatere vodnjake. Pomanjkanje vode med drugim ogroža tudi kmetijske pridelke v severnih italijanskih deželah Piemont, Lombardija in Emilija-Romanja. Pogostost sušnih obdobij v Sredozemlju so mnogi znanstveniki sicer že pripisali podnebnim spremembam.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh