Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomislite na vrane …

Robert Friškovec
Za vas piše:
Robert Friškovec
Objava: 13. 11. 2021 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2022 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomislite na vrane …
Pomislimo na vrane: ne sejejo in ne žanjejo. Nimajo ne shrambe ne žitnice in vendar jih Bog hrani. Koliko več kakor ptice smo vredni mi (prim. Lk 12,24) FOTO: pixabay

Pomislite na vrane …

V Sloveniji se jutri začenja 17. teden zaporov z gornjim naslovom. Zaporniški vikar Robert Friškovec ob tej priložnosti predstavlja svoje razmišljanje v reviji Magnificat.

Pomislite na vrane …

Vrnitev upanja po dolgem obdobju brezupa. O tem nam spregovori letošnji Teden zaporov z naslovom Pomislite na vrane … Upanje nam pomaga prepotovati potovanje iz temin bolečine, trpljenja, strahu ali bridkosti do kraja, kamor lahko posije svetloba. Ne glede na to, kako zmedeno ali težko življenje postane, ni Bog nikoli oddaljen in hrepeni, da bi ga spustili k sebi.

Obhajamo tudi 5. svetovni dan revnih. Papež Frančišek nas ob tem dnevu spodbuja, da zremo v Jezusa, da bi tako v njem kot v njegovih besedah ne samo našli pravi pomen revščine, ampak predvsem sposobnost prepoznavanja revnih.

Čas preizkušenj

Ne moremo zanikati, da tudi danes doživljamo stiske: naravne nesreče – poplave, potresi, požari, uničujoče nevihte, pandemija COVID-19; ali stiske, v katerih se znajdemo zaradi človeških napak: vojne, ki vodijo v lakoto, uničenje in beg. Tu sta še brezposelnost in finančna stiska, ki nam vzbujajta strah, da ne bomo več zmogli zaslužiti za preživetje. Osebno zelo pogosto srečujem notranje stiske človeka, predvsem osamljenost in izoliranost. Nekdo se počuti nerazumljenega in zavrnjenega. Drug se čuti brez moči, trpi zaradi pomanjkanja smisla, dela, zaradi konfliktnih odnosov …

Jezus v današnjem evangeliju bodri svoje učence, naj ne omagajo v stiskah, naj ohranjajo upanje, naj ga črpajo ob sočloveku in iz njegovih besed (prim. Mr 13,24-32). Bog lahko pošlje človeka, ki nas v stiski podpre in nam pomaga, da se je osvobodimo. Bog lahko pošilja tudi nas, da prepoznamo stisko sočloveka in ga podpremo. Lahko pa našo stisko preobrazi tudi preko prebiranja Svetega pisma. S premišljevanjem in oživljanjem Božje besede krepimo pogum, da nas Bog ne pušča samih in skrbi za nas.

Zaupati smemo, da nas Bog ne bo pustil samih v naši stiski. Pomislimo na vrane: ne sejejo in ne žanjejo. Nimajo ne shrambe ne žitnice in vendar jih Bog hrani. Koliko več kakor ptice smo vredni mi (prim. Lk 12,24).

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 11/2021molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,50 evra, letna naročnina pa 59,40 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh