Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomnik pesniku in pisatelju Vitomilu Zupanu

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 26. 06. 2023 / 08:52
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2023 / 08:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomnik pesniku in pisatelju Vitomilu Zupanu
Odkritje pomnika pesniku in pisatelju Vitomilu Zupanu v Galeriji Repanšek. FOTO: Jožef Pavlič

Pomnik pesniku in pisatelju Vitomilu Zupanu

Pomembnim slovenskim ustvarjalcem se je z odkritjem njegovega obeležja 23. junija v Galeriji Repanšek pri Radomljah pridružil tudi pripovednik, dramatik, filmski scenarist, esejist in pesnik Vitomil Zupan. Njegovo likovno podobo je zasnoval lastnik galerije Janez Repanšek, odkrili pa njegov sin Jan in vnukinji Irja in Ina.

Razburkano življenje, delo in ustvarjalnost Vitomila Zupana sta številnim obiskovalcem pomembnega kulturnega dogodka temeljito predstavila predsednica Društva sv. Jakob Kamnik dr. Marjeta Humar in igralec ter recitator Pavle Ravnohrib. Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika pod vodstvom prof. Anice Smrtnik, rojene Stele, je zapel več pesmi.

Vitomila Zupana sta v besedi temeljito predstavila dr. Marjeta Humar in igralec Pavle Ravnohrib. FOTO: Jožef Pavlič

Idejni avtor spominskega obeležja Vitomilu Zupanu je povedal, da se je zanj odločil, ker je bil samosvoj ustvarjalec, ki je bil v svojem času, to pa lahko rečemo tudi za danes, opomin Slovencem. Predvsem s svojimi pisnimi deli, med katerimi je tudi roman Menuet za kitaro, po sodbi poznavalcev slovenske literature najboljši roman o drugi svetovni vojni pri nas, ter močno izpoveden Levitan, v katerem pisatelj povsem odkrito piše, kaj vse je zaradi svojega uporništva obstoječemu režimu prestajal med komunizmom in v zaporih; ne skriva pa tudi svojih človeških slabosti in pregreh. Bil je vedno nekomu v napoto, a vsekakor vrhunski pripovednik, ki sodi v izbor upodobljenih osebnosti v idiličnem okolju Galerije Repanšek, že same po sebi vredne ogleda in sprehoda v okolici.

Poje Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika. FOTO: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

Moderna Kultura
Filozofija in esejistika
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh