Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ponovno napadi na koptske kristjane v Egiptu

Objava: 01. 03. 2011 / 13:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ponovno napadi na koptske kristjane v Egiptu

Našli so truplo duhovnika z dvaindvajsetimi vbodi noža.

Koptski kristjani v Egiptu so ponovno žrtve napadov: koptski pravoslavni škof v Nemčiji, Anba Damian, je minuli teden na predavanju v nemškem mestu Höxter potožil o nasilju egiptovske vojske v samostanum Anba-Bishoy v Wadi El Natrunu. Vojaki naj bi ustrelili enega izmed tamkajšnjih menihov, drugega pa ugrabili. Nekateri sodelavci v samostanu so utrpeli hude telesne poškodbe, je poročal škof. V zgornjem Egiptu pa so našli truplo duhovnika z dvaindvajsetimi vbodi noža.

'Združenje za ogrožena ljudstva' je minuli konec tedna sporočilo, da je na trgu Tahrir v egiptovski prestolnici več tisoč koptov protestiralo proti novim napadom na številne samostane v deželi. Udeleženci protesta so posebej izpostavili nasilno uničenje zaščitnih ograj okoli koptskih samostanov s strani egiptovske vojske, pri čemer so vojaki ranili več pripadnikov omenjene vere.

Protesti so bili usmerjeni tudi proti umoru Davida Boutrosa, duhovnika, čigar truplo so našli le nekaj dni pred tem v njegovem stanovanju v bližini mesta Asyut. Po navedbah očividcev so Boutrosa našli z najmanj dvaindvajsetimi vbodi noža v vrat, hrbet in trebuh.

Škof Damian egiptovski vojski očita, da samostanov ne ščiti dovolj pred nasilneži in plenilci in da celo preprečuje zaščitne ukrepe tamkajšnjih menihov. Po škofovih besedah so na neoborožene menihe samostana Anba-Bishoy v Wadi El Natrunu, od koder izhaja tudi škof sam, polni srda in sovraštva streljali egiptovski vojaki.

Vojska naj bi menihe v zadnjih dneh prisilila, da so okoli samostana zgradili obrambni zid, saj so bile varnostne sile odpoklicane na druga prizorišča, iz zaporov v Wadi El Natrunu pa je bilo izpuščenih na tisoče ujetnikov. Kasneje se je vojska vrnila in z gradbeno mehanizacijo porušila zgrajeni varnostni zid. Pri tem so vojaki streljali tudi na samostan.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh