Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ponovno odprli srbsko pravoslavno semenišče v Prizrenu

Objava: 14. 11. 2011 / 08:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ponovno odprli srbsko pravoslavno semenišče v Prizrenu

V naslednjem študijskem letu naj bi po navedbah škofije Raška-Prizren sprejeli petdeset študentov.

Pravoslavno bogoslovno semenišče v kosovskem Prizrenu bodo ponovno odprli, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress. Po navedbah pristojne pravoslavne škofije Raška-Prizren bo semenišče vodil škof Teodozije, zaenkrat pa bo v ustanovi bivalo enajst študentov.

V naslednjem študijskem letu naj bi po navedbah škofije sprejeli petdeset študentov. Tik pred izbruhom vojne na Kosovu je bilo semenišče obnovljeno, takrat pa je v njem prebivalo stotrideset študentov teologije.

Kot še poroča Kathpress, se je ponovnega odprtja semenišča izredno razveselil predsednik ameriške fundacije 'Decani Monastery Relief Fund', arhimandrit Nektarios Serfes. Omenjena fundacija namreč skrbi za pomoč pravoslavnim kristjanom na Kosovu. Med drugim podpira šest ljudskih kuhinj in pekarno, skrbi pa tudi za šolske malice v štirih šolah in podarja štipendije kosovskim študentom.

Srbsko pravoslavno semenišče v Prizrenu je bilo ustanovljeno leta 1880, še v času osmanske vladavine. Tako v začetnem obdobju kot tudi med drugo svetovno vojno, sprva pod italijansko, kasneje pa nemško zasedbo, pa tudi v obdobju Titove komunistične vladavine je semenišče delovalo brez prestanka. V času vojne na Kosovu in v povojnem obdobju je bilo precej poškodovano. V zaključni fazi kosovske vojne leta 1999, ko so imele kosovske paravojaške sile proste roke, je zgradba služila kot varno zatočišče, kjer je zavetje poiskalo več kot tisoč Srbov, katoličanov, Turkov in pripadnikov drugih manjšin. Po vhodu KFOR-jevih čet in po oblikovanju začasne vlade kosovskih Albancev pod zaščito Združenih narodov so leta 1999 semenišče zaprli.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh