Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ponovno slovaško povabilo papežu ob Ciril-Metodovem letu

Objava: 27. 01. 2012 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ponovno slovaško povabilo papežu ob Ciril-Metodovem letu

Predsednik slovaške vlade Hrušovsky je obiskal Italijo in Vatikan.

Predsednik slovaškega parlamenta Pavol Hrušovsky je med obiskom v Vatikanu papežu Benediktu XVI. ponovno izročil vabilo za obisk na Slovaškem. Predsednik države Ivan Gašparovič in Slovaška škofovska konferenca sta papeža na obisk povabila že pred letom dni, ob jubileju prihoda obeh slovanskih apostolov, Cirila in Metoda, na ozemlje tedanjega Velikomoravskega kraljestva pred 1150 leti. Poleg Vatikana je Hrušovsky obiskal tudi italijanske poslance in tamkajšnji senat, kjer so bili v ospredju pogovori o trenutni evropski krizi zadolževanja.

Vabilo, ki je bilo papežu izrečeno pred letom dni, je predlagalo obisk Slovaške v letu 2012, kot najprimernejši datum pa 5. julij, ko se na praznik obeh svetnikov pričenja tudi spominsko leto. Na papežev obisk v tem terminu Slovaki ne računajo več.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Slovške škofovske konference, Josef Kovačik, s strani Svetega sedeža še niso prejeli nikakršnega odgovora, ne zavrnitve ne potrditve morebitnega obiska, zaradi česar po Kovačikovih besedah ‘še niso izgubili upanja’. Tudi apostolski nuncij na Slovaškem, nadškof Mario Giordana, je pred dnevi pojasnil, da o tej stvari ni še nič odločeno, in dodal, da ‘z zaupanja polnim srcem pričakuje’ obisk svetega očeta na Slovaškem.

V slovaških medijih pogosto razpravljajo o tem, kako Vatikan zaradi visoke starosti svetega očeta termine o papeževih potovanjih razglasi le nekaj mesecev prej. Kot primer denimo navajajo, da so bližajoče se potovanje v Mehiko in na Kubo najavili šele pred dobrim mesecem dni.

Predsednik slovaške vlade Hrušovsky je papežu ob obisku izročil pozlačen kipec svetih Cirila in Metoda, delo umetnice Gordane Turuk, in ga s tem spomnil na priložnost, ob kateri je vabljen na obisk njegove države. Tudi v Rimu bodo prihodnje leto slovesno obhajali praznik slovanskih apostolov. Grob svetega Cirila je v enem izmed stranskih oltarjev rimske bazilike sv. Klemena in je pomemben romarski cilj pravoslavnih vernikov iz številnih slovanskih dežel.

V pogovoru z Ettorejem Balestrerom, tajnikom za zunanje odnose na vatikanskem državnem tajništvu, je Hrušovsky omenil tudi ‘notranjepolitično vroče železo’ na Slovaškem, dodatek k obstoječemu temeljnemu sporazumu s Svetim sedežem. Ta tema je na Slovaškem trenutno ‘predmet izjemno čustvenih političnih razprav’, vendar pobuda ni naletela na tolikšen odpor, da ne bi mogli z upanjem zreti v prihodnost, je pojasnil slovaški politik.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh