Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

29 kršitev kolesarjev in sedem kršitev voznikov e-skirojev

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 12. 07. 2022 / 15:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2022 / 16:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
29 kršitev kolesarjev in sedem kršitev voznikov e-skirojev
Policisti opažajo poslabšanje prometne varnosti v Ljubljani, še posebej veliko pa je prometnih nesreč. FOTO: Unsplash

29 kršitev kolesarjev in sedem kršitev voznikov e-skirojev

Policisti Policijske uprave Ljubljana so danes v središču Ljubljane izvedli poostren nadzor nad kršitvami prometnih predpisov kolesarjev, mopedistov in voznikov električnih skirojev. Voznikom svetujejo, naj v prometu upoštevajo pravilno smer in stran vožnje, nosijo zaščitno čelado, ne uporabljajo mobilnega telefona in slušalk ter vozijo trezni.

»Najpogostejše kršitve kolesarjev, mopedistov in voznikov električnih skirojev so neupoštevanje pravilne smeri in strani vožnje, vožnja v rdečo luč, neupoštevanje prometnih površin, neuporaba zaščitnih čelad in uporaba mobilnih telefonov, ki bistveno zmanjšajo njihovo vidno in slušno zaznavanje,« je v izjavi za medije povedal načelnik postaje prometne policije Ljubljana Zoran Obrez.

Največ kršitev povezanih z vožnjo v napačno smer 

V današnjem štiriurnem nadzoru so ljubljanski policisti ugotovili 29 kršitev kolesarjev in sedem kršitev voznikov e-skirojev. V večini primerov je šlo za vožnjo v napačno smer in napačne površine. Policisti medtem opažajo poslabšanje prometne varnosti v Ljubljani, še posebej veliko pa je prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil. Obrez je po navedbah STA povedal, da je bilo na območju Policijske uprave Ljubljana v prvi polovici letošnjega leta huje poškodovanih 23 voznikov enoslednih vozil, dva kolesarja pa sta umrla.

 FOTO: Unsplash

Na e-skiro do 14. leta le s kolesarsko izkaznico

Obrez je opozoril, da otroci do 14. leta električnih skirojev ne smejo uporabljati, razen če imajo kolesarsko izkaznico. Vozniki e-skirojev so namreč izenačeni s kolesarji. Vozniki električnih skirojev morajo do dopolnjenega 18. leta starosti nositi zaščitno kolesarsko čelado, starejšim pa uporabo čelade priporočajo. Vozniki e-skirojev naj vozijo po kolesarskih površinah, v območjih za pešce pa morajo hitrost vožnje prilagoditi hitrosti gibanja pešcev. Ne skiroju je prepovedano prevažati druge osebe. 

Nalaganje
Nazaj na vrh