Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo s srečanja vojaških ordinarijev pri Svetem sedežu

Objava: 26. 10. 2011 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo s srečanja vojaških ordinarijev pri Svetem sedežu

Ob 25. obletnici apostolske konstitucije o duhovni oskrbi vojakov, ki je še vedno obvezujoči dokument, je Sveti sedež minuli konec tedna na srečanje že šestič povabil vojaške ordinarije z vsega sveta.

Leta 1986 je sedaj blaženi papež Janez Pavel II. (1978–2005) izdal apostolsko konstitucijo Spirituali militum curae (Duhovna oskrba vojakov). Ob 25. obletnici omenjene konstitucije, ki je še vedno obvezujoči dokument, je Sveti sedež pretekli konec tedna na srečanje že šestič povabil vojaške ordinarije (vojaške škofe in druge ordinarije) z vsega sveta. Vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut je drugič zapored zastopal duhovno oskrbo v Slovenski vojski. Vojaški škofje in drugi ordinariji so prišli iz obeh Amerik, Južne Koreje in Filipinov, Avstralije in Afrike ter iz vseh evropskih držav.

Prvi del srečanja je bil namenjen predstavitvam in aktualnim izzivom duhovne oskrbe v različnih državah, konkretizaciji apostolske konstitucije in njeni aktualizaciji v spremenjenem okolju, ki ga povsod po svetu zaznamujeta globalizacija in tudi sekularizacija. Obe navedeni dejstvi z vsem naborom pozitivnega in negativnega vplivata tudi na oborožene sile in njihovo preoblikovanje. Oborožene sile postajajo vse bolj poklicne, njihov namen pa ni samo varovanje države, ampak tudi vzpostavljanje pravičnega miru po svetu, kjer pa med oboroženimi silami prihaja do intenzivnega sodelovanja. To vpliva tudi na duhovno oskrbo in delo verskega osebja, ki mora biti za tovrstno delo usposobljeno doma (fizična, psihična, duhovna pripravljenost in trdnost, znanje jezikov, poznavanje kulture drugih vojská in domačega prebivalstva ter njihove veroizpovedi).

Vsebina drugega dela srečanja je bila namenjena razpravi o potrebah poklicnih vojakov, ki za svoje delo potrebujejo jasne smernice, etične norme in moralno držo, kot tudi o mednarodnem, vojnem in humanitarnem pravu. Predavatelji so prihajali iz cerkvenih in vojaških struktur, pa tudi iz Mednarodnega Rdečega križa, Mednarodnih sodišč in obrambnih ministrstev.

Vojaški ordinariji so v spomin in ob zgledu blaženega papeža Janeza Pavla II. srečanje sklenili z nedeljsko molitvijo za mir v Assisiju.

Poročilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil vojaški vikar Jože Plut.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh