Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Portugalec novi veliki penitenciarij katoliške Cerkve

Objava: 09. 01. 2012 / 10:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2018 / 08:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Portugalec novi veliki penitenciarij katoliške Cerkve

Papež je na ta položaj imenoval dosedanjega tajnika vatikanske škofovske kongregacije, nadškofa de Castra.

Poleg napovedi dvaindvajsetih novih kardinalov v katoliški Cerkvi je papež Benedikt XVI. ob koncu minulega tedna opravil še nekatera nova poimenovanja. Triinsedemdesetletnega nadškofa Manuela Monteira de Castra, dosedanjega tajnika vatikanske škofovske kongregacije, je imenoval za novega velikega penitenciarija katoliške Cerkve. De Castro bo na tem položaju nasledil šestisedemdesetletnega kardinala Fortunata Baldellija, ki se je umaknil iz starostnih razlogov.

Italijan Baldelli je bil na vrhovnem položaju Apostolske penitenciarije, enem izmed treh vrhovnih sodišč katoliške Cerkve, od leta 2009. Apostolska penitenciarija je pristojna za preklic večjih cerkvenih kazni in za podeljevanje odpustkov.

De Castro je bil od leta 2009 na položaju tajnika vatikanske škofovske kongregacije, torej njen ‘drugi mož’, takoj za prefektom. Duhovnik, ki se je rodil leta 1938 v kraju Santa Eufemia v bližini Brage, je pred tem deloval v diplomatski službi Svetega sedeža, nazadnje na pomembnem mestu veleposlanika v Madridu. Ostale postaje njegovega poklicnega življenja so bile na veleposlaništvih v karibskih državah, El Salvadorju in Hondurasu ter v južni Afriki.

Benedikt XVI. je za pet let podaljšal tudi članstvo enainsedemdesetletnega aachenskega škofa Heinricha Mussinghoffa v Apostolski signaturi. To bo že četrti mandat nemškega duhovnika na vrhovnem sodišču katoliške Cerkve v Rimu. Mussinghoff je njegov član že od maja 1996.

Apostolska signatura je najvišje sodišče katoliške Cerkve in eno izmed treh sodišč v rimski kuriji. Pod vodstvom prefekta kardinala Raymonda Lea Burkea na njej deluje dvanajst kardinalov ter osem nadškofov in škofov, ki opravljajo sodniške funkcije. Apostolska signatura ke neposredno odgovorna papežu, tako kot ostale ustanove v rimski kuriji.

Sveti oče pa je imenoval tudi novega apostolskega nuncija v Argentini. Devetinšestdesetletnega Italijana Adriana Bernardinija bo na tem položaju nasledil štiriinšestdesetletni švicarski nadškof Emil Paul Tscherrig, ki je bil doslej vatikanski veleposlanik v Skandinaviji. Bernardini je bil novembra lani imenovan za veleposlanika v Italiji, Tscherrig pa je bil od leta 2008 kot veleposlanik pristojen za Švedsko, Finsko, Norveško, Dansko in Islandijo.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh