Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poseben zlati jubilej

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 23. 07. 2019 / 12:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2019 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poseben zlati jubilej

Poseben zlati jubilej

Župnik Karel Drofenik že petdeset let med verniki spodnjepolskavske župnije.

Malo je župnikov, ki bi pet desetletij delovali na isti župniji. Sam se ne spomnim prav nobenega. Ko je pred osmimi leti župnik Karel Drofenik praznoval zlato mašo, niti pomislil ni, da bo enak jubilej praznoval tudi kot spodnjepolskavski župnik. Njegova življenjska pot se je začela 10. septembra 1934 v župniji Sv. Križ v Rogaški Slatini. Komaj petnajst let star je izgubil mamo in čez dve leti še očeta. Mama je bila stara komaj 48 let, ko so jo položili v prerani grob. Kljub temu mu je s podporo sorodnikov in domačega župnika uspelo končati prvi razred gimnazije v Rogaški Slatini, drugi in tretji v Šmarju pri Jelšah, od četrtega do osmega pa je bil v Celju na 2. gimnaziji. Tam je bil med prvimi maturanti.

29. junij 1961 je bil posvečen v mašnika v Mariboru. 1. julija 1969 je prišel je na Spodnjo Polskavo in začel duhovno in gmotno obnovo župnije. »Ko sem prišel na Spodnjo Polskavo in sem šel po cesti, sem bil lahko vesel, če mi je sploh kdo odzdravil. Cerkev je razpadala, tudi župnišče.«

Takoj se je lotil obnove.

Kako je kljub oviram postal duhovnik in kaj vse je naredil v župniji Spodnja Polskava, si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh