Zapri
Iskanje

Poskrbimo za lastno varnost na smučišču

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 01. 2022 / 05:00
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 15:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Poskrbimo za lastno varnost na smučišču

Poskrbimo za lastno varnost na smučišču
Ob koncu tedna se obeta jasno in bolj mrzlo vreme tudi na slovenskih smučiščih. FOTO: Andrej Praznik
Konec tedna bo spet bolj podoben letnemu času, v katerem smo. Temperature bodo okrog ledišča, ponekod po nižinah bo tla prekril sneg. To pomeni, da bodo najverjetneje bolj obiskana tudi naša smučišča.

Da bi bili trenutki, ki jih bomo preživeli na smučišču, prijetni in varni, moramo v prvi vrsti poskrbeti sami ter ob tem upoštevati splošno veljavna pravila.

Previdnost in odgovornost

Kot poudarjajo na policiji, smo za red in sožitje na smučišču odgovorni vsi. »Smučanje bo lahko veselo in varno le, če bomo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni.« Ob tem poudarjajo, da moramo poznati mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati ter pozivajo k spoštovanju opozoril, odredb in navodil nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču.

Užitek na snegu prinaša tudi tveganje

Ob uživanju zimskih radosti na smučišču to prinaša tudi določeno tveganje. Velik porast števila obiskovalcev na smučiščih, novi načini in tehnike smučanja in drsenja na snegu, pa tudi novi pripomočki, dodatna oprema, slaba ozaveščenost, predrznost in neprevidnost številnih uporabnikov belih strmin lahko privedejo do povečanja števila poškodb.

Smučanje prilagodimo svojim izkušnjam. FOTO: Jože Potrpin

Smučanje prilagodimo svojim izkušnjam

Policisti svetujejo, da prilagodimo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram. »Posebej pozorni bodimo na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajmo pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.« Prav tako poudarjajo, da je zaščitna smučarska čelada obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle. 

 Smučarska čelada za otroke je obvezna. FOTO: Tatjana Splichal

 Alkohol ne sodi na smučišče

Čeprav smo na smučanju bolj sproščeni, velja opozorilo, da je »smučanje pod vplivom alkohola ali mamil skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.« Prav tako moramo paziti na svojo smučarsko opremo in je ne odlagati tako, »da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imamo s sabo.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh