Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslance, ki odhajajo na vladne funkcije, bodo zamenjali nadomestni poslanci

Za vas piše:
T. M.
Objava: 28. 05. 2022 / 08:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2022 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslance, ki odhajajo na vladne funkcije, bodo zamenjali nadomestni poslanci
Obetajo se številne spremembe. FOTO: Tatjana Splichal

Poslance, ki odhajajo na vladne funkcije, bodo zamenjali nadomestni poslanci

Poslance, ki bodo parlamentarne klopi zamenjali za vladne, bodo v DZ zamenjali nadomestni poslanci. Predsednika vlade Roberta Goloba bo v poslanskih klopeh zamenjal Bojan Čebela.

Predsednico SD Tanjo Fajon, ki bo v novi vladi prevzela zunanje ministrstvo, bo nadomestil voditelj Jonas Žnidaršič. V SD bo poleg Fajonove od izvoljenih poslancev minister še dosedanji dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki bo prevzel funkcijo gospodarskega ministra. 

Poslanca Gibanja Svoboda Mateja Arčona, ki bo v novi vladi minister brez resorja, vodil bo namreč urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi v parlamentarnih klopeh moral naslediti Danijel Bešič Loredan. A ker je tudi on kandidat za zdravstvenega ministra, bo namesto njega v parlament prišel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

V Levici bi koordinatorja Luko Mesca, ki bo sprva zasedel funkcijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, morala nadomestiti Asta Vrečko. Vendar je le-ta kandidatka za kulturno ministrico, bo namesto nje v parlamentarne klopi sedel dosedanji strokovni sodelavec Levice Dan Juvan.

Nova vlada bo, če bo izvoljena, lahko z delom začela že prihodnji teden.

Začenjajo se predstavitve ministrskih kandidatov

Danes se začenjajo predstavitve ministrskih kandidatov, ki kandidirajo za ministrska mesta po obstoječem razrezu resorjev. V parlamentarni proceduri pa je tudi že predlog sprememb zakona o vladi, po katerih bi pozneje vlada dobila še tri člane.

Med njimi je bilo napovedano, da bo kandidatka za ministrico za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj, ki naj bi do spremembe resorjev prevzela funkcijo državne sekretarke na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga bo vodil Igor Papič. Vendar pa je Žakljeva umaknila soglasje tako za mesto državne sekretarke kot za ministrico, so za STA potrdili v Gibanju Svoboda. 

Državni sekretar na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bo Darjo Felda, zato nekateri mediji že napovedujejo, da bi lahko po spremembi zakona o vladi prav on postal kandidat za ministra za vzgojo in šolstvo.


Nalaganje
Nazaj na vrh