Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslansko vprašanje Jelke Godec o ugovoru vesti na področju posvojitve otroka

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 02. 2023 / 08:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2023 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslansko vprašanje Jelke Godec o ugovoru vesti na področju posvojitve otroka
Ali na področju posvojitve otroka obstaja pravica do ugovora vesti oziroma ali ima zaposleni na CSD, ki je vključen ali vodi postopek posvojitve otroka, pravico do ugovora vesti? FOTO: Shutterstock

Poslansko vprašanje Jelke Godec o ugovoru vesti na področju posvojitve otroka

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z Družinskim zakonikom.

Družinski zakonik ureja tudi področje posvojitve otroka. Postopek se začne s pisno prijavo centru za socialno delo (CSD), s katero zakonca, zunajzakonska partnerja ali posameznik izrazijo željo za posvojitev. CSD po prejemu pisne prijave ugotavlja primernost prijavitelja in na podlagi ugotovitev pripravi strokovno mnenje o njem, ki ga mora pred posvojitvijo ponovno preveriti.

Dogovor o pripravi za posvojitev

Jelka Godec nadalje v poslanskem vprašanju navaja, da CSD s prijaviteljem, ki mu podeli status kandidata za posvojitev, sklene dogovor o pripravi za posvojitev, medtem ko prijavitelju, ki ni primeren za posvojitelja, izda odločbo, s katero mu ne dodeli statusa kandidata za posvojitelja. Ta pravila se ne uporabljajo za postopke posvojitve, ki se na predlog prijavitelja vodijo v drugi državi.

Kaj upošteva CSD?

Vodja poslanske skupine SDS nadaljuje, da CSD v postopku izbire med vsemi možnimi kandidati za posvojitelja izbere najprimernejšega in vloži predlog za posvojitev na sodišče. Pri tem upošteva značilnosti in potrebe otroka, želje kandidata, strokovno mnenje CSD, željo staršev glede prihodnjih posvojiteljev in čas vpisa v centralno zbirko podatkov o kandidatih za posvojitelje.

Pisno poslansko vprašanje vladi je zastavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. FOTO: SDS

Uveljavljanje pravice do ugovora vesti

»Vloga CSD oziroma posameznega zaposlenega, ki je vključen ali vodi celoten proces, je torej izjemno velika, zato izpostavljam uveljavljanje pravice do ugovora vesti, ki je v Sloveniji z ustavo zagotovljena pravica v 46. členu ustave, ki pravi: 'Ugovor vesti je dopusten v primerih, ki jih določi zakon, če se s tem ne omejujejo pravice in svoboščine drugih oseb,« navaja Godčeva.

Najbolj poznano v zdravstvu

Po njenem je najbolj poznana in razširjena pravica do ugovora vesti v zdravstvu, saj vsak zdravnik oziroma drug zdravstveni delavec skladno s Hipokratovo prisego obljubi, da bo »človeško življenje v največji možni meri spoštoval od spočetja dalje«. Ker pa ni v Družinskem zakoniku nikjer omenjen ugovor vesti, Jelka Godec v poslanskem vprašanju vlado sprašuje:

Poslankino vprašanje

»Ali na področju posvojitve otroka obstaja pravica do ugovora vesti oziroma ali ima zaposleni na centru za socialno delo, ki je vključen ali vodi postopek posvojitve otroka, pravico do ugovora vesti? Če da, kje in na kakšen način je to področje urejeno? Če ne, kakšno je vaše mnenje glede tega in ali nameravate to področje urediti?«

Nalaganje
Nazaj na vrh