Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovil se je izumitelj France Rode

Objava: 13. 06. 2017 / 11:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poslovil se je izumitelj France Rode

V sredo, 7. junija zvečer, je v bolnišnici v starosti 82 let umrl slovenski izumitelj Franc Rode.
V sredo, 7. junija, zvečer je v bolnišnici sredi svoje družine in prijateljev v starosti 82 let umrl slovenski izumitelj Franc Rode. 15. junija bosta v katoliški cerkvi Sv. Williama v Palo Alto maša in spominska slovesnost. Avgusta pa se ga bo slovenska skupnost spomnila v Kaliforniji, kjer bo tudi Francetov prijatelj duhovnik Peter Lah.

Tudi v njegovi domovini Sloveniji se bomo spomnili nanj. 24. junija bo ob 8. uri v ljubljanski stolnici maša, ki jo bo daroval Rodetov prijatelj Franci Petrič.

Pri Založbi Družina je leta 2015 izšla knjiga Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji, v kateri je predstavljen tudi Franc Rode. Pri stricu mizarju si je kot otrok sam izdeloval igrače in pozneje orodje. Pri vaških uprizoritvah Hamleta je kot najstnik postavljal na oder lične kulise in ostalo odrsko opremo.

Od orodja in odrske kulise do svetovno priznanih izumov

Njegov prvi izum je bil tehnični svinčnik, nato zahtevno logaritemsko računalo, ki ga je uporabljal med univerzitetnim študijem v Ljubljani in je bilo predhodnik prvega žepnega računalnika ali kalkulatorja HP-35, ki ga je pozneje kot vodilni inženir ekipe izumil pri podjetju Hewlett-Packard v Ameriki.

Po ljubljanski univerzitetni diplomi iz elektromehanike je leta 1960 odšel študirat v Ameriko. Tam se je leta 1961 poročil z Mijo Gaber. Leto pozneje je magistriral na Northwestern univerzi, nato sta se z ženo preselila v Palo Alto v Kaliforniji. Pri podjetju Hewlett-Packard je France Rode izumil HP-35 kalkulator, prvi žepni računalnik, opisan junija 1972 v reviji Measure, pod naslovom Zvezda je rojena! kot »250-gramski baterijski znanstveni računalnik, ki je dovolj majhen, da ga vtakneš v prsni žep, a opravlja logaritemske, trigonometrične in eksponentne funkcije ter izračunava rezultate do desetih cifer. ... Delegacija predsednika Richarda Nixona ga je v tem letu vzela s seboj na Kitajsko kot 'najpomembnejši primer (prime example) napredne ameriške tehnologije.'« V preddverju laboratorijev podjetja Hewlett-Packard v Palo Altu je posebna spominska plaketa, ki izpričuje pomen izrednih dosežkov slovenskega priseljenca Franceta Rodeta in sodelavcev, ki jih je vedno uspešno vodil. Ta najpomembnejši primer napredne ameriške tehnologije je Slovenec Rode dokončal že septembra leta 1971, ko je poleg službe še študiral za doktorat iz elektromehanike, ki ga je leta 1975 dosegel na ljubljanski univerzi.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil France tudi projektni vodja in prvi soizumitelj žepnega predprogramiranega HP-80 kalkulatorja, ki je z njim zelo olajšal zahtevne računalniške funkcije na bankah in drugod. V šestih od sedmih patentov tega desetletja je Rode naveden kot prvi soizumitelj.

Leta 1979 je skupaj z družabnikom ustanovil podjetje Sielox in po Francetovem patentu izdelovala elektronske, kreditnim karticam podobne ključavnice, ki jih uporablja zlasti nešteto hotelov v Ameriki in drugod. Leta 1990 je za podjetje Trimble Navigation vzgradil novo navigacijo sistema globalnega določanja lege (GPS) v letala, da bi z dodatno opremo omogočil »slepo« pristajanje letal v slabi vidljivosti. Razvijal je tudi ročni spejemnik GPS, sodeloval je tudi pri oblikovanju dvočipnega seta za sprejemnike GPS. Je izumitelj ali soizumitelj s triindvajset res dragocenimi patenti. Njegove izjemno važne izume s koristjo uporabljajo po vsem svetu, tako npr. tudi podjetje Toshiba na Japonskem.

France Rode je bil tudi ljubiteljski slikar, njegovi motivi so bile zlasti nepozabne slovenske pokrajine, in športnik, predvsem smučar, hribolazec in igralec tenisa.

Čeprav se je preselil v Ameriko, je ostal zaveden Slovenec.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh