Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovila se je Lučka Peterlin Susič (1945-2023)

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 16. 09. 2023 / 09:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2023 / 07:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslovila se je Lučka Peterlin Susič (1945-2023)
Lučka Peterlin Susič (1945-2023). FOTO: Ksenja Hočevar

Poslovila se je Lučka Peterlin Susič (1945-2023)

Kot so sporočili iz tržaške zamejske organizacije se je to noč v večnost poslovila učiteljica in mentorica, kulturna delavka, pisateljica in režiserka Lučka Peterlin Susič (1945 – 2023).

Lučka Peterlin Susič je pustila močno sled v tržaškem (in širšem) kulturnem okolju. Življenje je posvetila mladinski literaturi in gledališču. Napisala je veliko igric za radio in oder, bila je mentorica številnim generacijam mladinskih igralskih skupin, za katere je ustvarila veliko izvirnih tekstov, ki jih je tudi sama režirala. Navdušenje za gledališče je znala prenesti na mlade, z njimi je pripravila celo vrsto uspešnih predstav, s katerimi so gostovali med Slovenci v širšem prostoru. Skoraj četrt stoletja je vodila abonma Gledališki vrtiljak v tržaškem Marijinem domu pri sv. Ivanu, kjer so vsako leto pripravili sedem predstav – vsaj dve predstavi je režirala sama. »Srečanje z Lučko Peterlin je bilo za več generacij tržaških Slovencev prava bralna šola in vabilo v gledališki svet,« so zapisali pred petimi leti v utemeljitvi nagrade Vstajenje, ki jo je (leta 2018) prejela za knjigo Mali gledališki vrtiljak, izšla je ob 70-letnici otroške revije Pastirček.

Moj gledališki ustvarjalni svet je resničen, nanj gledam z otroškimi očmi. 

Lučka Peterlin, rojena januarja 1945 v Ljubljani, se je pri dveh letih z družino preselila na Tržaško. Šla je po stopinjah svojih staršev, oba sta bila vidna zamejska kulturna delavca – po njenem očetu Jožetu Peterlinu (1911-1976), profesorju in igralcu, se imenuje velika dvorana v stavbi Slovenske prosvete v središču Trsta, in nagrada, ki jo poklanjajo posamezniku ali organizaciji, ki delujejo na podlagi vrednot slovenstva, demokracije in katoliške vere, Peterlinovo nagrado podelijo vsako leto na prireditvi Draga na Opčinah. V Trstu je končala gimnazijo in klasični licej (1964), diplomirala je na tržaški Univerzi iz leposlovnih ved s tezo o pomenu Senčnega plesa v Rebulovem pripovednem delu. Po diplomi je poučevala slovenščino, zgodovino in zemljepisna Srednji šoli F. Erjavca v tržaškem Rojanu, ves čas je sodelovala z Radijskim odrom (RAI Trst). Napisala je prek 30 izvirnih radijskih mladinskih iger, med njimi največ priložnostnih za velike cerkvene praznike, največ je božičnih. Pisala in dramatizirala je tudi za druge radijske oddaje, med drugim Otroški kotiček in Pravljice za dobro jutro. »Snov vedno zajemam iz otroškega sveta, spoznavam ga v izkušnjah, v igri in druženju – najprej s svojimi otroki in sedaj že vnuki,« je povedala pred leti v intervjuju za Družino: »Moj gledališki ustvarjalni svet je resničen, nanj gledam z otroškimi očmi.« Glavni liki v njenih igrah so vedno otroci, zato vsebino preveva fantazija, poezija in humor s poudarkom na etičnih vrednotah.

Iz uredništva Družine svojcem pokojne, možu Emidiju, sinovoma Mateju in Tomažu ter hčeri Bredi, izrekamo iskreno sožalje.

Iz uredništva Družine svojcem pokojne, možu Emidiju, sinovoma Mateju in Tomažu ter hčeri Bredi, izrekamo iskreno sožalje. Spoštovani Lučki Peterlin pa naj Gospod podeli večni mir in pokoj. Spominjali se je bomo v molitvi.

Nalaganje
Nazaj na vrh