Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovila se je s. Miriam Praprotnik

Za vas piše:
M. M.
Objava: 24. 07. 2023 / 14:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2023 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslovila se je s. Miriam Praprotnik
S. Miriam Praprotnik (1924-2023). FOTO: arhiv Družine

Poslovila se je s. Miriam Praprotnik

Iz Družbe hčera krščanske ljubezni – usmiljenke so sporočili, da je v 99. letu starosti in 64. letu poklica usmiljenke v Gospodu zaspala s. Miriam Frančiška Praprotnik. Svoje življenje je posvetila predvsem skrbi za bolnike.

Sestra Miram je ena tistih Slovenk, o katerih vedo veliko na tujem, v domači Sloveniji pa morda bolj malo. Rodila se je 31. oktobra 1924, v revni delavski družini v Naklem. Po maturi se je nameravala vpisati na študij medicine.

Po študiju v Beograd

Kot vernemu dekletu ji komunistična oblast ni dopustila vpisati študija medicine, zato se je za nekaj časa zaposlila. Po končanem študiju medicine leta 1960, ko je oblast ponovno dovolila vstop novih redovnic, je odhitela v Beograd k Hčeram krščanske ljubezni – sestram usmiljenkam.

Najprej na Kosovo, nato v Albanijo

Želela je med gobavce, a so jo predstojniki poslali v Peč na Kosovo, kjer je trideset let delala v dispanzerju za pljučne bolezni. »Leta 1991 je morala bežati, bolnišnica, v kateri je delala, pa je bila uničena. Umaknila se je v Albanijo, v pristaniško mesto Drač. Tam so si sestre usmiljenke zgradile samostan. Med dvanajstimi sestrami je bila samo sestra Miram Slovenka, druge so bile Albanke,« so ob njeni 90-letnici zapisali na spletni strani marija.si.


Številna priznanja

»Sestra Miram je imela ob samostanu bel zabojnik in v njem lekarno, ki je bila na seznamu uradnih mestnih lekarn, le da so druge zahtevale plačilo in niso imele v priročnem skladišču še olja, testenin, sladkorja, riža, bonbonov za otroke in tople besede,« so takrat še spomnili na Brezjah. Za karitativno delo jo je Slovenska Cerkev sicer nagradila z Odličjem sv. Cirila in Metoda, občina Naklo pa s priznanjem častne občanke, leta 2008 pa je bila nominirana za Slovenko leta.


Nalaganje
Nazaj na vrh