Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postna hrana – sprostitev za dušo in telo

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 09. 03. 2020 / 18:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2023 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Postna hrana – sprostitev za dušo in telo

Postna hrana – sprostitev za dušo in telo

Večina se namesto za strogi post odloči za post z izbranimi živili. Postna živila predstavlja Mateja Reš.

Post je pravi čas, da se zavemo, da naše telo potrebuje več »nege«, kot mu je ponudimo. Res, tudi najbolj skrbne včasih premami skušnjava po ocvrtem krofu ali krompirčku. A tu in tam ni problem, težava je v vsakodanjem obremenjevanju telesa z obremenjujočimi živili. Postni čas je pravi za odmor ali še bolje privajanje na uravnoteženo, polnovredno hrano. Ponudimo si priložnost in uživajmo v hrani, ki nas bo razstrupila in ob obilici gibanja omogočila, da se počutimo najbolje v svoji koži.

Odlično bi bilo, če bi se enkrat na teden v celoti odpovedali hrani in telesu dovajali le veliko tekočine, čajev, svežih zelenjavnih sokov. Post je bil v zgodovini človeštva pogosto povsem vsakdanji pojav.

A večina se namesto za strogi post odloči za post z izbranimi živili. Katera priporoča Mateja Reš?



Očistite si telo z grenivko

Eno izmed živil, ki najbolje čistijo telo, je grenivka, po domače »grejpfrut«. Izbiramo lahko med grenivko z rumenim mesom ali rožnatim. Ta druga je veliko slajša, manj grenka in zelo okusna. Če ne drugače, si zjutraj iztisnimo sok grenivke in ga spijmo na tešče. Če nam ne gre po grlu, ga razredčimo z malo mlačne vode in sladimo z medom.

Grenčina naringin, ki zaznamuje okus grenivke pospešuje nastajanje sline in želodčnih sokov ter spodbuja tek. Vsebuje veliko vitamina C. Bela kosmičasta podkoža, ki je še posebej grenka, je zelo koristna, vsebuje dragocene varovalne učinkovine flavonoide, ki varujejo telo pred okužbami. Kožice in vrečke s sokom vsebujejo topno vlaknino pektin, ki veže nase holesterol. Pozor, sok sam ne vsebuje pektina! Grenivko pomakamo v tekoč med, jo dodamo solati ali pa jemo kar tako.

Žita so hranilna in nasitijo 

Drugo postno živilo so žita. Odlikuje jih obilje hranil, saj je v njih skoraj vse, kar telo potrebuje. Vsebujejo veliko vlaknin, ki zapolnijo želodec in dajo občutek sitosti. Vlaknine vežejo nase strupene snovi in jih potiskajo navzven. Sveta Hildegarda posebej priporoča starodavno pšenico piro, odlična pa so tudi vsa druga žita. Proso je edino žito, ki v presnovi deluje bazično, torej ne zakisa.



Ko se vprašamo, kako užiti polnovredna žita, so to večkrat kosmiči. Vredno je opomniti, da je prebava žitnih kosmičev, prelitih s kravjim mlekom, za telo kar naporna reč. Poskusimo se navaditi na kozje mleko ali žitni oziroma sojin napitek. Kosmiče lahko prelijemo tudi s svežim jabolčnim sokom.

Sicer pa največ žit pojemo skozi kruh. Če ga pečemo sami, pšenični ali pririni moki dodajajmo delež drugih žit, pa naj bodo kosmiči ali moka. Če bomo namesto vode uporabili sirotko, bo še okusnejši in bolj trajen. Tudi pri peki peciva lahko uporabljamo mešanico mok. Posebej palačinke so izredno okusne in zanimivo obarvane, če jih spečemo z velikim deležem prosene moke. Pa še otroci se ne bodo pritoževali, da smo uporabili polnovredno moko …

Bogata sirotka

Še eno okusno, zdravo zapostavljeno živilo bomo omenili. To je sirotka. Vsebuje dragoceno desnosučno mlečno kislino, ki je lahko prebavljiva. Ne vsebuje maščob in je skoraj brez holesterola. Vsebuje veliko aminokisline albumin, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje mišično maso. Vsebuje tudi orotsko kislino (vitami B13), ki varuje črevesne bakterije ter pomaga izločati strupene snovi in presnovne odpadke. Spodbuja delovanje srca in jeter. Vsebuje kar nekaj mineralov in vitaminov skupine B.

Za razstrupljanje bi morali vsak dan spiti liter sirotke, ob tem pa še do 2 litra nesladkanega čaja (ognjenega grma) ali zelenega čaja.



Kapustnice varujejo organizem

Izredno čistilno na telo delujejo tudi vse kapusnice, zelje, ohrovt, listni ohrovt, brokoli in brstični ohrovt. Vsebujejo snovi, ki telo čistijo od znotraj in izboljšujejo njegovo obrambno sposobnost, poleg tega vsebujejo izjemno malo kalorij. Vsebnost gorčičnih olj, ki dajo kapusnicam značilen okus, ima antibiotični učinek. Varovalne učinkovine glukozinolati varujejo organizem pred razvojem in razrastjo rakavih celic. Vsebujejo obilo dragocenih vlaknin. S prehrano, bogato s kapusnicami, napolnimo zbiralnike mineralnih snovi.

Tudi krompir je postno živilo

Tudi krompir je na seznamu postnih živil. Najboljši je tisti, ki ga skuhamo v lupini. Krompir, ki med kuhanjem ne poči, izgubi le dva odstotka hranil, olupljen in narezan pa kar 16 odstotkov. Če ga kuhamo v slani vodi, izgubi kar 31 odstotkov hranil. S povprečnim obrokom krompirja pokrijemo skoraj celotno potrebo po esencialnih aminokislinah, dodatek enega jajca bo pomenil popolno preskrbo. Vsebuje tudi precej ogljikovih hidratov in vlaknin, torej pospešuje prebavo.

Še bi lahko naštevali postna živila: jabolka, kislo zelje, kalčki in poganjki …

Dobro je, če si določimo dneve, ko bomo določena živila pogosteje uživali, na primer dan za zelje.

Slavna postna zeljna juha

1 glava zelja
2 zeleni papriki
1 kg korenja
6 manjših čebul
1 šop stebelne zelene ali gomoljna zelena
1/2 paradižnikove kaše
2 jušni zelenjavni kocki

Zelenjavo očistimo, narežemo na koščke, damo v lonec in prelijemo s toliko vode, da pokrije zelenjavo. Juho zavremo in kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča. Začinimo z zelenjavno kocko ali sojino omako ter paradižnikovo kašo. Lahko dodamo nariban ingver. Juho lahko jemo večkrat na dan, najbolje 7 dni zapored.

Čas priprave: 30 minut

Grenivkin posladek

1 banana
sok 1/2 rožnate grenivke
2 žlici praženih sončnic
nekaj orehovih jedrc

Banano olupimo, pretlačimo z vilicami in preložimo v skodelico. Prilijemo grenivkin sok, dodamo pražena sončnična semena in orehova jedrca. Po želji dodamo še koščke grenivke.

Količina: za 1 osebo

Čas priprave: 5 minut

Še več receptov Mateje Reš in njenih nasvetov o živilih najdete v knjigi Kuhajmo z Matejo Reš, v kateri so tudi različne ribje jedi, priljubljene v postnem času.

Knjigo lahko kupite v sedmih Družininih knigarnah ali jo naročite v naši spletni knjigarni.

Preberite tudi: 
Postne jedi Mateje Reš iz fižola

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh