Zapri
Iskanje

Poštna znamka ob Ignacijevem letu

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 05. 2022 / 10:53
Oznake: Razvedrilo, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 11:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Poštna znamka ob Ignacijevem letu

Poštna znamka ob Ignacijevem letu
Pošta Slovenije bo danes izdala nove znamke, ki jih spremljajo žigi in ovitki prvega dne. Med drugim bodo z izdajo znamke obeležili Ignacijevo leto, ko se spominjamo 500 let od spreobrnjenja sv. Ignacija, z znamko pa bodo spomnili tudi na delovanje jezuitov v Sloveniji.

Znamko z motivom Ignacijevega leta je oblikoval Robert Žvokelj. Z znamko se bo Pošta Slovenije spomnila na delovanje jezuitov v Sloveniji ter njihov vpliv na verskem, kulturnem in vzgojnem področju.

O začetku delovanja jezuitov na Slovenskem

Jezuiti so namreč veliko prispevali k razvoju slovenskega jezika in kulture na sploh. Zaslužni so predvsem za razvoj srednjega in visokega šolstva na Slovenskem pod imenom Jezuitski kolegij v Ljubljani, ki je deloval med leti 1597 in 1773. Tam se je izobraževala večina znanstvenikov, humanistov in plemičev tedanjega časa, Jezuitski kolegij pa je tako ustvarjal intelektualno slovensko eltio. 

»Pri tem je pomembno poudariti tudi socialno noto, saj je bilo šolanje pri jezuitih za dijake zastonj in tako dostopno tudi revnim mladim. Stroške so krili z  dohodki od zemljišč, ki so jih dobili v dar, ter z darovi sponzorjev,« je zapisal p. Marjan Kokalj.

Glede prispevka k razvoju slovenskega jezika izstopata imeni dveh »ljubljanskih« jezuitov: p. Janez Čandek je izdal slovenske lekcionarje, ki so široko promovirali slovenski pisni jezik, p. Janez Ludvik Schӧnleben pa izstopa s svojim slovničnim in literarnim delom.  

Delovali so tudi na praktičnih inženirskih področjih, kot je npr. izgradnja ljubljanskega prekopa, ki ga je načrtoval in gradnjo nadzoroval jezuit p. Gabrijel Gruber. 

Leta 1773 so bili ukinjeni, vendar so se konec 19. stoletja ponovno vrnili v Ljubljano k sv. Jožefu na Poljanah, kjer so še danes. 

Serija novih znamk, izdanih 27. maja 2022. FOTO: Pošta Slovenije

Serija drugih znamk

Med danes izdanimi znamkami bo tudi znamka ob 150-letnici zadružništva na Slovenskem

FOTO: Pošta Slovenije

V seriji Obiščimo Slovenijo bo Pošta danes izdala štiri redne znamke. Prikazovale bodo razgled z Lipanskega vrha, slap Kozjak, letalo Panthera podjetja Pipistrel ter leseni model za loške kruhke.

V novi seriji znamk Skupine spregledanih poklicev bo hkrati izšlo pet znamk, ki predstavljajo skupine poklicev, ki so z vidika zdravja in varnosti pri delu pogosto spregledani, hkrati pa je mnoge skupine poklicev epidemija še dodatno izpostavila negativnim okoliščinam. Motivi prikazujejo poklice s težkim delom na prostem, s področja glasbe in uprizoritvene umetnosti, dejavnosti varovanja zdravja in življenja ter poklice v vzgoji in izobraževanju oziroma voznike v cestnem, tovornem in potniškem prometu.

Tematika letošnje serije znamk Europa, ki jo izdajajo evropski poštni operaterji, so zgodbe in miti. Na tokrat izdanih slovenskih znamkah pa Pošta Slovenije predstavlja dve mitološki bitji, kralja Matjaža in Ajdovsko deklico.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
48,00€ 19,90€ Poglej izdelek: Vi ste luč sveta
Nalaganje
Nazaj na vrh