Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postopek za priznanje Majcnove svetosti veljaven

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 18. 11. 2020 / 09:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2020 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Postopek za priznanje Majcnove svetosti veljaven

Postopek za priznanje Majcnove svetosti veljaven

V Vatikanu so potrdili veljavnost škofijskega postopka za priznanje svetosti Andreja Majcna.

FOTO: splet/arhiv Družine.


Vrhovni postulator salezijanske družbe Pierluigi Cameroni je vsem članom salezijanske družine in prijateljem don Boska v Sloveniji sporočil, da so v Vatikanu v teh dneh potrdili veljavnost škofijskega postopka za beatifikacijo in kanonizacijo Božjega služabnika Andreja Majcna.

»Kongregacija za zadeve svetnikov je na rednem zasedanju 23. oktobra 2020 po preučitvi obsežne dokumentacije o življenju in krepostih Božjega služabnika Andreja Majcna, duhovnika Družbe sv. Frančiška Saleškega, skrbno zbrane v škofijskem postopku, potrdila veljavnost tega postopka. Dokument je podpisal novi prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov msgr. Marcello Semeraro, novoimenovani kardinal. Vrhovni postulator Pierluigi Cameroni ob tem dodaja, da je to "velik dosežek, sad strokovno in predano opravljenega dela v škofijski fazi postopka." Posebej se zahvaljuje vicepostulatorju Alojziju Slavku Snoju in vsem sodelavcem, ki so na različne načine prispevali k temu, da bi Andrej Majcen v Cerkvi tudi uradno postal zgled krščanskega življenja in delovanja.« Tako se glasi zapis na spletni strani Don Bosko Slovenija.

Salezijanska družina vse nas še naprej vabi k molitvi za uslišanje na priprošnjo Andreja Majcna, saj postopek za priznanje svetništva teče dalje. Potrebno je pripraviti t. i. Positio, vrhovni postulator pa bo Kongregacijo za zadeve svetnikov zaprosil za imenovanje voditelja »rimskega« postopka.



Misijonar na Kitajskem in v Vietnamu

Božji služabnik Andrej Majcen (1904–1999) je bil duhovnik salezijanec, ki je deloval na Kitajskem in v Vietnamu. Leta 1933 je bil posvečen v duhovnika, dve leti kasneje pa je prejel misijonski križ in iz Trsta odplul na Kitajsko. Na Daljnem vzhodu je ostal kar 44 let.

Deloval je na različnih področjih, vendar pa so ga zaradi političnih razmer večkrat prestavljali. Svojo bližino ljudem je pokazal s tem, da je misijonaril v njihovem domačem jeziku.

V kitajščini je kasneje zelo napredoval in kmalu tudi prevajal različna besedila v kitajski jezik in pisavo. Znane so njegove besede: »S Kitajci Kitajec, z Vietnamci Vietnamec!«

V obeh deželah ga še danes častijo kot misijonsko legendo. Imajo ga za ustanovitelja vietnamskih salezijancev in ga imenujejo kar »vietnamski don Bosko«.

Molitev za beatifikacijo Andreja Majcna

Neskončno sveti Bog.
Tvoj zvesti služabnik Andrej Majcen,
misijonar na Kitajskem in v Vietnamu,
goreč salezijanec in duhovnik,
je z velikim žarom vsem oznanjal evangelij,
še posebej ubogi in zanemarjeni mladini.
Na goro svetosti se je vzpenjal
z velikodušno dobroto in ljubeznivostjo
ter s posredovanjem tvojega usmiljenja
v zakramentu svete spovedi.
Prosimo te, poveličaj ga pred nami
na čast oltarja.
Pomagaj nam, da ga bomo vneto posnemali
in Tebe iskreno častili.
Po njegovi priprošnji nas usliši v naših potrebah.
Še posebej Te prosimo za …
(izrazimo naš namen).
Naj bo tudi naše življenje ena sama hvalnica Tebi,
ki si slavljen zdaj in vekomaj. Amen.


Nalaganje
Nazaj na vrh